Nauka u službi ljepote: retinol/vitamin A





Retinol i cijela skupina jedinjenja koja spadaju u klasu koju označavamo kao "vitamin A" spadaju u isto vrijeme u najhvaljenije i najzloglasnije sastojke preparativne kozmetike. Također, spada u one sastojke koje je najteže naći u prozvodima za njegu lica ili je vrlo teško naći ne-iritirajuće proizvode koji sadrže neki oblik ovog vitamina. Jedan je od najjačih anti-age sastojaka, ali, ukoliko se nepravilno primjenjuje, može napraviti više štete nego koristi. Istovremeno, dobro odabran proizvod sa vitaminom A praktično čini čuda.  Retinol treba uvoditi postepeno u rutinu, te znati nekoliko stvari o njemu - ko ga smije koristiti, ko ne, kako se smije korititi i šta se ne smije raditi kada ga koristite. Za početak, za sve one koji neće imati strpljenja pročitati tekst do kraja: trudnice ne smiju koristiti proizvode s retinolom i zato pažljivo čitajte sastav krema.

U vitamin A spadaju retinol, svi esteri retinola (poput retinil palmitata ili retinil acetata) retinal, retinoična kiselina tj. tretinoin (all-trans retinoic acid, ATRA) i neki karoteni, u prvom redu beta-karoten. Ovaj potonji, beta karoten zapravo predstavlja molekulu koja se sastoji od dvije molekule retinola, i u jetri postoji enzim dioksigenaza (15-15' oksigenaza) koji djeluje na dvostruku vezu u sredini molekule te cijepa beta-karoten na dvije molekule retinala, na koji dalje djeluje jedna dehidrogenaza  i pretvara ga u retinol. 

Na taj način mi možemo jesti hranu bogatu beta-karotenom, poput mrkve ili paradajza, a naš organizam onda konvertuje karoten u retinol. Međutim, kada govorimo o topikalnoj primjeni vitamina A, ova konverzija se ne može dogoditi jer u koži i na koži ne postoje enzimi koji bi pretvorili beta-karoten u vitamin A. Premda beta-karoten ima povoljno dejstvo na kožu, antioksidant je i predstavlja zaštitu od infra-crvenog zračenja, on u preparatima za njegu lica nema isti efekat kao retinol i nije mu zamjena. 

Evo kako izgleda molekula beta-karotena i kako se cijepa na retinal:


Dakle, sa slike se vidi kako je beta karoten zapravo molekula izoprenoid,  sastavljena iz dvije molekule koje su ekvivalentne retinolu. Zbog toga što se u jetri može enzimatskim reakcijama konvertovati u retinol, naziva se i pro-vitamin A (proretinol). Sam retinol je u čistom stanju žuti kristalni prah, netopiv u vodi, ali dobro topiv u uljima i mastima, te vitamin A spada u grupu liposolubilnih vitamina, a preparati za njegu kože koji imaju neki dozvoljeni oblik retinola su vrlo masni, kako se retinol mogao ravnomjerno sjediniti u smjesi. 

Vitamin A i karoten su izuzetno važni za naš organizam, posebno za pravilnu funkciju čula vida te kao antioksidant u prevenciji tumora. Međutim, meta-studije su pokazale da pušači nikako ne bi trebali unositi veće doze vitamina A i provitamina A putem hrane jer u tom slučaju ove tvari čak povećavaju rizik obolijevanja

Preparati sa retinolom-retinočnom kiselinom/tretinoinom se mogu dobiti u obliku prilično ozbiljnih dermatoloških preparata koji se prepisuju isključivo na recept ili u obliku blažih proizvoda za koje ne treba recept nego se mogu kupiti u parfimerijama i drogerijama. Tretinoin se nalazi u ovim proizvodima na recept, dok se derivati retinola nalaze u ovim blažim preparatima u slobodnoj prodaji. 

U prvu grupu preparata spadaju agresivni preparati sa kojima se mora biti vrlo pažljiv, a koji sadrže više koncentracije retinoične kiseline ili tretinoina. Tretinoin, koji se prodaje i pod imenom retin-A vrlo je nezgodna supstanca, a nalazi se u lijekovima za tretman akni te kao sastojak kemoterapije u tretmanu akutne promijelocitne leukemije. Tipične nus-pojave oralno uzimanja tretinoina su nedostatak daha, bol u mišićima, povraćanje, depresija, glavobolja. Upotrijebljen na koži izaziva ljuštenje kože, međutim, u isto vrijeme reguliše rad lojnih žlijezdi i diferencijaciju keratocita (stanica kože). 

Prema Food and Drug administration (FDA) spada u kategoriju C lijekova, što znači da njegovo dejstvo, pogotovo mutageno i teratogeno dejstvo u topikalnoj primjeni nisu dovoljno istraženi, što, opet, znači da se ne smije se koristiti u trudnoći jer može izazvati poremećaje ploda. Postoje diskusije da li i koliko tretinoina ima u ulju šipurka (rose hip oil). Međutim, treba naglasiti da se preparati koji sadrže tretinoin mogu dobiti samo na recept dermatologa, za tretman akni i ovaj sastojak nikada nećete naći u parfimerijskim i drogerijskim proizvodima. 

Međutim, ono što ćete moći naći u parfimerijskim proizvodima i što trebate tražiti jesu različiti derivati retinola u niskim koncentracijama. Najčešći takvi derivati su retinil palmitat, ester retinola, koji je po svojoj prirodi alkohol (ima - OH skupinu) i palmitinske kiseline, koja spada u više masne kiseline te retinil acetat (ester retinola i sirćetne kiseline) i retinil linoleat (ester retinola sa linoleinskom kiselinom).

Retinil palmitat je najblaži i najmanje agresivan oblik ove supstance i, u niskim koncentracijama je dozvoljen u kozmetičkim proizvodima. Djeluje tako da uklanja površinski sloj odumrlih stanica, ubrzava poliferaciju i diferencijaciju keratocita i epitelijalnih stanica - stanica kože (prema: Varani J, Warner RL, Gharaee-Kermani M, Phan SH, Kang S, Chung JH, Wang ZQ, Datta SC, Fisher GJ, Voorhees JJ. Vitamin A antagonizes decreased cell growth and elevated collagen- degrading matrix metalloproteinases and stimulates collagen accumulation in naturally aged human skin. J Invest Dermatol 2000, 114, 480–486. i Bellemere G, Stamatas GN, Bruere V, Bertin C, Issachar N, Oddos T. Antiaging action of retinol: from molecular to clinical. Skin Pharmacol Physiol 2009, 22, 200–209.) 

Zapravo, retinol, odnosno retinoična kiselina u koju se pretvara retinil palmitat predstavlja molekulu koja djeluje na ekspresiju oko 500 gena, među njima i gena za diferencijaciju stanica kože te proizvodnju kolagena i elastina (prema: Rossetti D, Kielmanowicz M, Vigodman S, Hu Y, Chen N, Nkengne AOT, Fischer D, Seiberg M, Lin C. A novel anti-ageing mechanism for retinol: induction of dermal elastin synthesis and elastin fibre formation. Int J Cosmet Sci. 2011;33(1):62-9)

Retinoidi djeluju i na jedan gen koji kodira protein CCN1, a koji je negativni regulator homeostaze kolegena (djeluje tako da se sinteza kolagena smanji, prema: Quan T, Qin Z, Shao Y, Xu Y, Voorhees JJ, Fisher GJ. Retinoids suppress cysteine-rich protein 61 (CCN1), a negative regulator of collagen homeostasis, in skin equivalent cultures and aged human skin in vivo. Experimental Dermatology, 2011, 20, 572–576). 

Povećavaju čvrstoću i elastičnost kože te obnavljaju kožu oštećenu sunčevim zrakama (prema: Tucker-Samaras S, Zedayko T, Cole C, Miller D, Wallo W. Leyden JJ. A stabilized 0.1% retinol facial moisturizer improves the appearance of photodamaged skin in an eight-week, double-blind, vehicle-controlled study. J Drugs Dermatol 2009, 8, 932–936. i Kawada A, Konishi N, Momma T, Oiso N, Kawara S. Evaluation of anti-wrinkle effects of a novel cosmetic containing retinol using the guideline of the Japan Cosmetic Industry Association. J Dermatol 2009, 36, 583–586.)


Također, retinoidi generalno imaju sposobnost smanjenja inflamatornih reakcija. Retinoidi regulišu rad lojnih žlijezda i lučenje sebuma te na taj način poboljšavaju opštu strukturu i izgled kože. Regulacijom lučenja sebuma smanjuju i broj bakterija na koži, što smanjuje rizik stvaranja akni - naime, ove bakterije kao hranljivu podlogu koriste upravo sebum. Poboljšanja strukture kože, u ovisnosti od koncentracije aktivnog sastojka - nekog retinoida - u kremi mogu nastupiti već za 2 sedmice. Retinoidi u ovom obliku mogu smanjiti bore za čak 50%. U prvim danima korištenja koža instantno postaje mekša i vlažnija, a nakon prve 2 sedmice upotrebe bore postaju manje izražene. Međutim, retinoidi ne djeluju samo na bore - oni popravljaju opšte stanje kože, učvršćuju je, smanjuje mrlje, crvenilo, bubuljice. Zapravo, to je vrlo potentan sastojak i jedan od sastojaka koji sigurno djeluju.

Ova tvar se može naći i pod nepravilnim imenom retinol palmitat. Nepravilno je zbog toga što sufiks -il označava estere, a ovdje se radi upravo o esteru, a ne o alkoholu (koji u nazivu imaju nastavak -ol).


Djelovanje retinola na stariju kožu (nekoliko sedmica upotrebe)



Gdje se može naći?
Samo prisustvo vitamina A nije garant efikasnosti kreme, nego su bitni i drugi sastojci preparata. Retinoidi se najbolje slažu sa drugim masnim komponentama, poput vitamina E, ceramida, kolesterola. Kod nas u BiH je vrlo teško naći kvalitetan proizvod sa derivatima vitamina A. Da li je to zbog toga što su skupi ili žene nemaju povjerenje u ovaj sastojak, ali, slično kao i sa vitaminom C, u susjednim državama možete naći veliku paletu proizvoda sa retinolom, dok se ovdje morate dobro namučiti da nađete kremu sa retinolom/retinilom. Proizvode sa derivatima retinola praktično možete pobrojati na prste. Retinoidne kreme proizvođača RoC,  dr Dennis Gross, Neutrogena  se kod nas, iz nekog razloga, ne mogu naći u apotekama ili se teško mogu naći. 

Update: nedavno se u BiH, bar u sarajevskim apotekama pojavila i odlična krema La Roche- Posay Redermic R a preporučujem i Monoderma A15 ampule, koje imaju prilično pristupačnu cijenu. Uskoro će se pojaviti i Clinique retinol, kojeg ćete moći kupiti sa njihovim vitaminom C za kožu. Takoer, japanska maska HADA LABO anti-ageing (crveno pakovanje) sadrži znatnu količinu retinola. 

U nekim drogerijskim proizvodima namijenjenim  45+ ima retinoida, a u kremama istog proizvođača namijenjenim 55+ nema, što je nelogično. Ili se prodaju preparati sa beta-karotenom za koje se tvrdi da djeluju kao retinol, što nije moguće jer nema načina da se topikalno uneseni karoten magično pretvori u retinol. Nadalje, moguće je naći vitamin A za lice, ali sastav proizvoda nije bogznašto - tu je samo retinol te niz silikona i akrilata, bez ijednog jedinog hranljivog komplementarnog sastojka. 

Zapravo, jedna od rijetkih povoljnih kombinacija retinola kod nas je u nekim proizvodima kuće Elizabeth Arden  i to Ceramide Premiere Intense Moisture and Renewal Activation Cream Broad Spectrum Sunscreen SPF 30, koju, kao što sam rekla, iako sadrži SPF preporučujem u zimskim mesecima, a ne kao njegu u toku ljeta te njihova noćna krema Ceramide Premiere Overnight Regeneration Creamkoja je još bolja opcija. U obje ove kreme je retinol takav da ga se može koristiti i na osjetljivoj koži. Žene možda ove proizvode zaobilaze zbog njihove teške i masne teksture, ali i cijene, koja baš nije na drogerijskom nivou, ali nije ni basnoslavno velika.  Potrebna je prilično mala količina proizvoda za jednu upotrebu te krema dugo traje. Tu je u njihova krema nešto laganije formulacije, Elizabeth Arden Ceramide Lift and Firm Day Cream, koja ima dosta vitamina A, C i Emada je opet treba izbjegavati ljeti te još bolja noćna inačica ove kreme, Ceramide Lift and Firm Night Cream. Obje kreme su bogate i nizom biljnih maslaca (kakao i shea), holesterolom (koji je sastavni dio membrana naših stanica), fosfolipidima te ceramidima (koji su zaštitni znak kuće Elizabeth Arden). 
Izvor: elizabetharden.com


Međutim apsolutno najbolji proizvod sa vitamin A ukoliko ne volite teške i masne formule jesu Elizabeth Arden Ceramide Capsules Daily Youth restoring serum, koje, osim ceramida, retinil linoleata i retinil palmitata sadrže i ulje boražine-vrlo cijenjeno ulje sjemenki biljke Borago officinalis, bogatog izvora gama-linoleinske kiseline, koja je jako dobra za kožu. Bonus - odlično se razmazuju tako da jedna ampula bez problema prekrije cijelo lice i ne izaziva suzenje očiju. Također, pakovanje u ampuli štiti proizvod od oksidacije i degradacije. 

Sve nabrojane kreme sam koristila, u zimskom periodu i na sarajevskom zraku prepunom smoga i mraza su mi praktično spasile kožu od pucanja i perutanja te od pojave atopijskog dermatitisa, koji mi se nekad pojavi u toku zimskog perioda, ukoliko sam pod stresom. Premda još uvijek ne spadam u ciljanu klijentelu ovih krema, nego kradem kremu i ampule od mame, mislim istrajati u povremenom upotrebi ovih stvarčica. 


Iako su namijenjene za žene 45-50+, ja sam mišljenja da ne bi bilo loše da se ove kreme koriste i u 35+. Kreme sa derivatima retinola se ne preporučuju ženama koje su u dobi između dvadesete i tridesete godine, jer je tada dovoljno koristiti dobru hidrataciju  Treba ih koristiti dok se pakovanje ne potroši, pa onda napraviti pauzu.

Također, za one koji si mogu priuštiti luksuz proizvoda kuće La Prairie, neka probaju njihovu proizvod na bazi retinola La Prairie Cellular power charge night, koji sa svojom kombinacijom peptida, retinoida, hranljivih tvari obećava prilično brze učinke. 

Mnogo cijenom pristupačniji su Redermic Retinol od La Roche Posay i Retinol kapsule od Monoderma, koji se mogu naći u nekim apotekama.




Šta ne smijete raditi ukoliko koristite kozmetičke  proizvode koji sadrže vitamin A tj. njegove derivate (retinil-estere)?
 Međutim, kod upotrebe retinola i njegovih derivata treba biti veoma oprezan. Ove tvari jako mogu iritirati kožu, a dužom upotrebom čak i isušiti kožu. 

1. Nikako nije preporučljiva upotreba ove supstance u vrijeme trudnoće ili dojenja jer može izazvati malformacije ploda. Ovdje mislim na retionoide u svim oblicima - od onih koji se dobijaju na recept, do ovih blažih, parfimerijskih.

2. Retinoidi i sunčeve zrake nikako nisu dobra kombinacija. Ako ste na kožu nanijeli proizvod se retinolom ili nekim njegovim derivatom, nipošto vam ne treba pasti na pamet da se izlažete suncu jer ćete dobiti opekline. Dakle ne treba preparate sa ovim sastojkom koristiti kada se na moru, na planini ili se dulje izlažete suncu. Idealno vrijeme za retinole je jesen-zima. Dnevne kreme sa retinolom imaju SPF faktor, ali ih je bolje koristiti kada nije ljeto. Međutim, noćne kreme i ampule se mogu bez problema koristiti i ljeti, s tim da ujutro dobro očistite lice, za svaki slučaj. 

3. Ne koristite preparate sa ovim sastojkom ukoliko se depilirate vrućim voskom. Dobićete opekline. Prestanite koristiti preparat 2 sedmice prije depilacije.

4. Nije dobra ni kombinacija salicilne kiseline ili benzoil peroksida (sastojci u sredstvima protiv akni). Ovdje manje zaista znači manje. Miješanje ovih sastojaka koji služe za saniranje istog problema izaziva sušenje i iritaciju kože te jedni drugima poništavaju dejstvo.

5. Jednako loša ideja jeste i kombinacija retinoida i AHA-kiselina koje služe za hemijski piling, poput glikolne kiseline ili mliječne kiseline.Ova kombinacija strahovito iritira kožu.

6. Nije dobra ideja neprestano koristiti proizvode sa ovim sastojkom. Besmisleno je i kontraproduktivno koristiti ih tokom cijele godine. Obično su to skupi proizvodi, ali mimo toga - dugotrajno korištenje retinoida može isušiti kožu. Najpametnije bi bilo kupiti proizvod koji sadrži jednu poštenu i sigurno dozu vitamina A i napraviti "kuru" od mjesec ili dva dana u toku zimskog perioda, pa potom napraviti pauzu. Koža će vam nakon upotrebe ovog sastojka biti zahvalna - same kreme i serumi sa retinil palmitatom su izuzetno hranljivi jer često imaju kombinaciju vrlo povoljnih dodataka, poput ceramida (o kojima ću govoriti drugom prilikom).

7. Ne podnosi svaka koža retinol. Ako vidite da vam ne prija, da je koža iritirana - prestanite ga koristiti. 

Kreme sa retinolom, osim toga što su masne, izazivaju osjećaj peckanja kože i suzenja očiju. Međutim, stručnjaci kažu da ako krema sa retinolom ne pecka - onda nije ni dobra. Probajte sebi polako podizati prag tolerancije sa postepenim nanošenjem male količine kreme. 


Dakle, sad se postavlja pitanje da li uopte koristiti preparate sa retinolom? Naravno da da, pogotovo ako imate 45+ godina. Samo dobro pročitajte sastojke kreme koju koristite i ako sadrži retinol (najčešće kao retinil palmitat), samo se pridržavajte ovih uputstava šta ne smijete činiti.







Primjedbe

 1. Hvala na odličnom članku! Trenutno koristim par proizvoda kanadskog brenda The Ordinary pa su mi ovi savjeti dobrodošli. Inače njihove proizvode sam otkrila slučajno prije par mjeseci i naručila ih preko interneta-cijenom su prihvatljivi, dizajnom apotekarski jednostavni a nazivom veoma iskreni: Alpha Lipoic Acid 5%, Retinol 1% in Squalane, Hyaluronic Acid 2% +B5 itd. Međutim, voljela bih vidjeti tvoju recenziju ovih proizvoda i sastojaka i ocjenu koliko su dobri ili štetni. Hvala još jednom na uvijek zanimljivim člancima!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Čula sam za The Ordinary i pročitala dobre recenzije, na Elle,a mislim i na Buro24/7, cijenom jako povoljni, a svi ih apsolutno hvale - njima je imperativ kvalitet i jednostavnost proizvoda, bez kerefeka sa ambalažom. Dakle, na slijepo mislim da su odlični. Mislim da se u Hrvatskoj mogu kupiti.Hvala što ste me podsjetili da ih konačno nabavim.

   Izbriši
 2. Vec dugo upotrebljavam retinol kremu americkog brenda Preventique. Po preporuci, narucila sam je preko interneta i prezadovoljna sam. Moja koza je dozivela transformaciju. Koristila sam je postepeno. Tako se i narucuje. Prvo step 1, step 2 i sada koristim step 3. Sve sto sam u ovom clanku procitala, saznala sam od proizvodjaca. Takodje vam zahvaljujem na ovom clanku, jer je zaista lepo objasnjeno kako retinol deluje na kozu.

  OdgovoriIzbriši
 3. Vec dugo upotrebljavam retinol kremu americkog brenda Preventique. Po preporuci, narucila sam je preko interneta i prezadovoljna sam. Moja koza je dozivela transformaciju. Koristila sam je postepeno. Tako se i narucuje. Prvo step 1, step 2 i sada koristim step 3. Sve sto sam u ovom clanku procitala, saznala sam od proizvodjaca. Takodje vam zahvaljujem na ovom clanku, jer je zaista lepo objasnjeno kako retinol deluje na kozu.

  OdgovoriIzbriši
 4. Kamo se moze kupiti retinol palmitate gde ga ima

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pitajte u Vašoj apoteci..sigurno imaju La Roche Posay ili ovaj Monoderma, po prilično ok cijeni, da se priuštiti.

   Izbriši
 5. Odgovori
  1. Poštovana/poštovani, pogledajte gore odgovre - sigurno ga ima u Srbiji, ali ja nisam iz Srbije. Pitajte u apoteci. Retinol od Clinique vjerovatno ima u Sephora. Monoderma i Las Roche Posay u apotekama. Sigurno ćete nešto naći i topla preporuka da koristit retinol.

   Izbriši
 6. A-Oxitive Peeling francuskog brenda Avene ima retinaldehid u kombinaciji sa e provitaminom. Također, njihova Ystheal linija ima navedenu supstancu. Koristim ove proizvode oko 5 godina u kontinuitetu jednom do dva puta sedmično i riješili su mi problem sa aknama i umanjili nepravilnosti na koži.

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni tekstovi

Šta treba znati o Q groznici?

Pametni beton antičkih Rimljana omogućio trajnost njihovih građevina

Fizika i hemija majoneze