Opasnost od COVID-19 kod djece se ne treba podcjenjivatiPiše: Antonio Periš za Cijepljenje/vakcinacija

Iako se kod mnogih ustalila percepcija da je COVID-19 isključivo bolest starijih osoba, istina je da COVID pogađa osobe svih dobnih skupina, zdrave, mlade, djecu. Istina je da djeca često prođu asimptomatski ili s tek blagim simptomima, no kod njih je itekako moguć i teški oblik COVID-a, a mogu imati posljedice mjesecima poslije, baš kao i stariji sa dugim COVID-om

 

MULTISISTEMSKI UPALNI SINDROM U DJECE (MIS-C)

Preko 4 milijuna djece zaraženo je COVID-om samo u SAD-u od početka pandemije. Srećom, većina slučajeva bila je blaga, ali djeca koja su doživjela čak i blage infekcije mogu kasnije razviti ponekad smrtonosno stanje koje se naziva multi-sistemski upalni sindrom u djece (MIS-C).

 

Bazirano na podacima CDC-a i AAP-a, rizik za MIS-C je oko 1 na 1000 slučajeva 

Djeca s MIS-C uglavnom su imala povišenu temperaturu s gastrointestinalnim, kardiovaskularnim i mukokutanim manifestacijama. Respiratorne manifestacije, koje su dominantne manifestacije u COVID-19, opisane su u manjine bolesnika s MIS-C. Sve studije izvijestile su o povišenim razinama C-reaktivnog proteina i drugim laboratorijskim markerima upale koji sugeriraju da je hiperinflamatorno stanje primarno obilježje MIS-C. 

Vjeruje se da je većina MIS-C bolesti rezultat asimptomatskog ili blagog COVID-19 s hiperinflamatornom reakcijom koja se podudara s vršnom proizvodnjom antitijela nekoliko tjedana nakon početne infekcije SARS-CoV-2.

U studiji s najvećom prevalencijom RT-PCR pozitivnosti (69%), autori su primijetili da je virusno opterećenje gotovo uvijek nisko u većine pacijenata s MIS-C no imali su značajno veće titre SARS-CoV- IgG antitijela na RBD domenu u usporedbi s odraslim pacijentima hospitaliziranim s COVID-19

 

BITNO!

Većina slučajeva MIS-C dogodila se u starije djece i adolescenata koji su prethodno bili zdravi. MIS-C se može pojaviti u bilo kojoj dobi od djetinjstva do kasne adolescencije. Većina slučajeva dogodila se u prethodno zdrave djece u dobi od 6 do 12 godina.

 

DUGI COVID KOD DJECE (PASC)

Jedna također zanemarena komponenta dječjeg COVID-a je dugi COVID ili PASC

Studija iz Italijepromatrala je 129 djece koja su imala COVID-19, od kojih je 6 hospitalizirano. Analizom je otkriveno da ih je:

• 2,3% razvilo MIS-C

• 1,6% razvilo je miokarditis

• 52,7% prijavilo je jedan ili više simptoma koji traju 120 dana nakon infekcije. Ovi simptomi uključuju nesanicu - 18,6%, respiratorne simptome -14.7% začepljenost nosa - 12,4% umor - 10,8% bolovi u mišićima - 10,1% bolovi u zglobovima 6,9% poteškoće s koncentracijom - 10,1%

Simptomi se NISU razlikovali između onih s početnom asimptomatskom i simptomatskom bolešću!

 Jedna studija identificirala je 38 djece s neurološkom bolešću povezanom s infekcijom SARS-CoV-2 te je izvijestila o upali mozga, kralježnice i ili živca u 28/38 bolesnika, 7 ih je imalo problema s trombozom ili zgrušavanjem, 11 ih je imalo MIS-C, 4 umrlo, dvoje djece ostalo teško oštećeno 

Skupina britanskih znanstvenika anketirala je roditelje djece s dijagnozom dugog COVID19 (imali su simptome dulje od 4 tjedna). Ova studija je još uvije u prepritu i nije recenzirana, ali nudi određen dobar uvid u situaciju. Ukupno je 510 roditelja sudjelovalo između veljače i ožujka 2021. Nađeno je:

-Dugi COVID trajao je u prosjeku 8,2 mjeseca među djecom

-Dulji simptomi COVID-a u djece odražavaju dugotrajni COVID odrasle osobe: Umor i slabost (87% ), umor (80%), glavobolja (79%), bolovi u trbuhu (76%), bolovi u mišićima i zglobovima (61%) i osip ( 52%).

-25% djece patilo je od stalnih simptoma; 49% je imalo razdoblja očiglednog oporavka, a zatim su se simptomi vraćali

-10% djece vratilo se na prethodnu razinu tjelesne aktivnosti

-Roditelji su izvijestili da su im djeca imala nedostatak koncentracije (61%), poteškoće s pamćenjem informacija (46%), poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka (40%), poteškoće u obradi informacija (33%) i probleme s kratkotrajnim pamćenjem (33%)

 

 

HOSPITALIZACIJE I SMRTI DJECE

Djeca čine u prosjeku 13,8% svih slučajeva COVID-19 u SAD-u, ali to se mijenja. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, 2. tjedna juna 2021.zabilježeno je 14.421 slučajeva djece s COVID-19 (3.994.151 do 4.008.572), a djeca su predstavljala 19,0% svih slučajeva 

Prema COVID-NET bazi podataka koja pokriva podatke iz 14 država u SAD-u, tijekom 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine 204 adolescenta hospitalizirano je zbog COVID-19.

Gotovo jedna trećina od 204 hospitaliziranih adolescenata trebala je na primanje na JIL. Stope hospitalizacije povezane s COVID-19 među adolescentima također su premašile povijesne stope hospitalizacije povezane sa sezonskom gripom tijekom usporedivih razdoblja.

Gotovo 30% ovih adolescenata nije imalo prijavljeno drugo zdravstveno stanje, što ukazuje da su i zdravi adolescenti u opasnosti od teške bolesti povezane s COVID-19 

 

Tijekom cijele pandemije (ožujak 2020. - travanj 2021.), ukupno je bilo 100 000 pedijatrijskih hospitalizacija uzrokovanih COVID-19 u rasponu od nešto više od godinu dana prema CDC-u ili barem najmanje 20 000, na temelju COVID- NET podataka i to samo u SAD-u.

 

I sa konzervativnim procjenama, adolescentske hospitalizacije su premašile stope hospitalizacijepovezane s gripom iz prethodnih godina, a sve procjene daleko premašuju broj hospitalizacija tijekom razdoblja prije cjepiva za nekoliko bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom u dječjoj dobi.

Američka pedijatrijska akademija izvještava (od početka lipnja) o 327 smrtnih slučajeva djece u SAD-u, a CDC izvještava o 452 (oba su podcijenjena, jer su ti podaci nepotpuni). COVID-19, za otprilike godinu dana, ubio je dvostruko više djece od gripe za većinu godina, i stotine više u istom vremenskom intervalu. 

 

Što se događa u Brazilu?

Analiza je tamo utvrdila porast broja prijavljenih slučajeva i hospitalizacija među adolescentima i djecom od kraja 2020.

Istraživanje je otkrilo da je više od 2.200 djece mlađe od 10 godina umrlo od Covid-19. Iako ovaj broj predstavlja manje od 0,5 posto od 467 000 smrtnih slučajeva Covid-19 u Brazilu, otprilike polovica tih hospitalizacija, više od 900, bilo je među djecom mlađom od 5 godina, uključujući mnoštvo novorođenčadi.

Izgledni uzrok je Gama varijanta, prenosivija u usporedbi s ranijim varijantama virusa i možda može djelomično izbjeći antitijela proizvedena infekcijom ili cjepivom. Moguće je da iste mutacije koje čine Gammu prenosivijom također doprinose većoj stopi infekcija, hospitalizacija i smrti među djecom.


Javno zdravstvo engleske (PHE) je nedavno iznijelo detalje oko delta varijante koja je istisnula alfa varijantu u Engleskoj jer je zaraznija i potencijalno opasnija. Praćenje kontakata u Britaniji je sve više odmakom vremena pokazivalo obrazovne ustanove kao žarišta infekcija, a većina ih je bila uzrokovana delta varijantom. Ako pogledate dobnu distribuciju 'delta slučajeva zaraze', oni su koncentrirani u mlađih osoba, uključujući djecu.

Izvor: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/994839/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_16.pdf

 

DJECA I ZARAZNOST

Djeca nisu loši prenositelji zaraze. Djeca viših razreda OŠ i stariji prenose jednako kaoodrasle osobe. Tek ona mlađa djeca nešto manje. Studija koju je proveo američki CDC otkrila je da djeca i odrasli imaju sličnu vjerojatnost prenošenja virusa na svoje kontakte.

 

Covid cjepiva izgledaju vrlo dobro u ometanju širenja virusa. Čini se da samo jedna doza Pfizera smanjuje šansu za zarazu virusom za 55-70%, a studija prijenosa s kućanstvima u Engleskoj otkrila je da su kontakti zaraženih a cijepljenih jednom dozom imali otprilike 35 do 50% smanjenog rizika da postanu inficirani (pogledajte str. 6 izvještaja u hiperlinku).

 

Djeca će svakako imati koristi od cijepljenja odraslih. Međutim, kako se povećava broj cijepljenih odraslih i dolaze nove varijante, teret bolesti prebacuje se na one koji nisu cijepljeni-djecu.

Za dostizanje imuniteta krda nije bitno samo koliko osoba cijepimo već koga cijepimo.

Ako su nam cijepljene osobe jedanakomjerno distribuirane kroz dobne skupine, možemo držati pandemiju pod kontrolom, ali ako to nije slučaj te ostanu skupine neprocijepljenih osoba, žarišta će izbijati u tim dobnim skupinama.

 

KAKO SU CJEPIVA DJELOVALA KOD DJECE?

Modernino cjepivo - 3.732 tinejdžera, 100% efikasnost, dobro tolerirano. Većina simptoma bila je blaga / umjerena. Uobičajeni simptomi su bol na mjestu injekcije, umor, mialgija, zimica i glavobolja. Nisu pronađene značajne sigurnosne zabrinutosti!

Pfizer - studija s 2.260 adolescenata u dobi od 12 do 15 godina sa ili bez prethodnih dokaza o infekciji SARS-CoV-2 100% pokazala je učinkovitost i robusni odgovor antitijela, premašujući ranije zabilježene titre kod cijepljenih sudionika u dobi od 16 do 25 godina, i dobro se podnosilo. 

U Sjedinjenim Državama FDA je odobrila 10. svibnja cjepivo Pfizer za djecu u dobi od 12 do 18 godina, a više od 7 milijuna ove djece sada je primilo barem jednu dozu. Pfizer testira vakcinu i na djeci mlađoj od 12 godina.
Još o vakcinaciji djece i tinejdžera protiv COVID-19 pročitajte na  Vakcine.ba

Vakcinacija djece protiv COVID-19


Primjedbe

Popularni tekstovi

Šta treba znati o Q groznici?

Pametni beton antičkih Rimljana omogućio trajnost njihovih građevina

Fizika i hemija majoneze