Izrael i Kina krili do sad nepoznate vrste hominina
Ovo ste vjerovatno već pročitali u mainstream medijima - kosti pronađene u izraelskom kamenolomu pripadaju grani jednoj grani našeg roda Homo i evolucijski su nam bliske, a stare su između 120.000 i 140.000 godina. No još nemaju imena - onog naučnog.

Antropolozi s Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu i Univerziteta Tel Aviv godinama su analizirali fragmente lubanje, kosti donje čeljusti i zub otkrivene 2010. godine u Nesher Ramli, jugoistočno od Tel Aviva. Izraelski fosili nagovještavaju da je prethodno nepoznata skupina hominina, za koju se pretpostavljalo da su izravni preci neandertalaca, možda dominirala Levantom i živjela zajedno s Homo sapiens.

Ono što je također privuklo pažnju antropologa ove godine, jeste i jedno staro-novo otkriće iz Kine.

Naučnici su proučavali izuzetno dobro očuvanu drevnu ljudsku lubanju pronađenu u Kini 1930-ih kontroverzno su je klasificirali kao novu vrstu - nazvanu Zmajev čovjek (Dragon man). Ali ove kineske zmajske hominine bi mogle biti još bliže u odnosu na moderne ljude nego što su neandertalci. Lobanje ove hominine pronađena je u Harbinu, na sjeveroistoku Kine, 1933. godine, ali su se naučnici zainteresirali za nju tek nedavno.
Izraelski nalaz je poređen sa stotinama fosila diljem svijeta koji potječu iz različitih razdoblja i ustanovljeno je kako ovi fragmenti vjerojatno pripadaju do sada nepoznatoj skupini hominina koja je blisko povezana neandertalcima te s njima dijeli mnoge značajke, poput oblika donje čeljusti. Ovu novu podvrstu hominina naučnici su nazvali Nesher Ramla.

Nesher Ramla je možda živjela uz Homo sapiensa više od 100.000 godina te se vjerojatno ukrštala s našom vrstom, baš kao neandertalci. Ovi rani ljudi, koji su imali vrlo velike zube i nisu imali bradu u anatomskom smislu, možda su također bili preci neandertalaca.

No i Nesher Ramla i Zmajev čovjek bude žučne debate stručnjaka i čitavo odjeljivanje jedne vrste od druge, dokazivanje šta je šta prilično je teško, pogotovo kada nema DNK dokaza.

Porodično stablo naše vrste sada osim neandertalaca i još nekoliko starijih pripadnika roda Homo, sada uključuje i indonezijsku vrstu H. floresiensis, otkrivenu 2003.; sibirske denisovce, identificirane 2010; južnoafričku vrstu H. naledi, opisanu 2015 . i filipinsku H. luzonensis, opisanu 2019 te ove dvije - Nesher Ramla i Zmajevog čovjeka, koje tek čekaju opis i naučno ime. Nismo sami, i to je bitno.

Istraživanje o Ramla objavljeno je u Science u junu 2021. pod naslovom "Middle Pleistocene Homo behavior and culture at 140,000 to 120,000 years ago and interactions with Homo sapiens", dok je ono o Zmajevom čovjeku u Kini objavljeno u Innovation također u junu 2021. pod naslovom "Geochemical provenancing and direct dating of the Harbin archaic human cranium"


.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Greške jednog Nobelovca: Luc Montagnier

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru