George Robert Carruthers: konstruktor svemirskih kamera




Nevjerovatno je koliko svijet malo zna o crnim naučnicima i naučnicama. Rijetko ko bi se mogao sjetiti jednog jedinog imena. Red je da ispravimo tu nepravdu. Ovdje smo već pisali o Jamesu Andrewu Harrisu, Katherine Johnson, Mae Jemison.

George R. Carruthers afroamerički astrofizičar koji je bio glavni izumitelj nove svemirske kamere - spektrografa za mjerenje ultraljubičastog svjetla koje se može koristiti za identifikaciju međuzvjezdanih atoma i molekula. 

Rođen je 1. oktobra 1939. u Cincinnatiju. 

Još kao dijete pokazao je neobično interesovanje za fiziku, za koju se zainteresirao čitajući naučnu fantastiku. Sa 10 godina je napravio sam svoj prvi teleskop.

Kažu da nije bio bogzna kako dobar učenik. U osnovnoj školi nije se dobro snašao, zaradio je loše ocjene iz matematike i fizike. Međutim, za to je vrijeme osvojio tri zasebne nagrade sajma nauke. Također je kao dijete uživao u posjetu čikaškim muzejima, bibliotekama i Adler planetariju koji su nadopunili njegovo strastveno čitanje naučne fantastike. Ne znamo je li to bilo do njega ili prosto školski sistem nije prepoznao njegov talenat i tražio je od njega ne da bude samostalan, nego da ponavlja zadato? 

Nakon Sputnjika eksperimentisao je s raketnim modelima, postajući član mlađeg odjela Čikaškog raketnog društva i raznih znanstvenih klubova.

Carruthers je diplomirao na Univerzitetu Illinois i magistrirao nuklearno inženjerstvo 1962. a doktorirao je u oblasti aeronautičkog  inženjerstva 1964. godine. Nakon što je doktorirao, bio je pozvan na sastanak u U.S. Naval Research Laboratory gdje je dobio posao.

Nakon nekoliko godina razvoja, kamera-spektrograf koju je on konstruirao je otišla i na Mjesec u sklopu misije Apollo 16 (1972.). Pozicionirana na Mjesečevoj površini, kamera je mogla snimiti i plinove Zemljine atmosfere. 


Carruthers i UN kamera spektrograf Apola 16, izvor: NASA


Koncentracija onečišćujućih tvari, poput ugljenmonoksida, u zraku koji okružuje velike gradove mogla se odrediti za mnoge gradove u isto vrijeme pomoću ovakve kamere. Druge svemirske kamere koje su razvili Carruthers i njegove kolege snimale su ozonski omotač i prenijele fotografije udaljenih zvijezda i planeta za kompjutersku analizu. 

Carruthers je bio pionir u razvoju elektroničkih teleskopa. Konstruirao je i kameru koja je postala dio opreme Space Shuttle misija.

Među brojnim citatima i nagradama, 2003. godine Carruthers je primljen u Kuću slavnih izumitelja. Na Tehnološkom univerzitetu u Michiganu primio je počasni doktorat za inženjerstvo, a 2013. i Nacionalnu medalju za tehnologiju i izume 2012. od predsjednika Baracka Obame.

Preminuo je 26. decembra 2020. u Washington D.C.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane