Indija i Singapur - STVARNI izgled grafikona slučajeva

 


Na društvenim mrežama se dijele grafikoni koji porede situaciju s oboljelim u Singapuru i u Indiji. Na prvi pogled ti grafikoni izgledaju strašno - ima veliki pik oboljelih u Singapuru koji je vakcinisao 81% stanovištva bar jednom dozom (a 78% potpuno). S druge strane, grafik za Indiju za koju se na grafikonu kaže kako je vakcinisala samo 19% stanovništva izgleda kao da ima manji pik. Inače Indija je djelomično vakcinisala 49% stanovništva. Grafici su dati u ilustraciji ispod:

Ovi grafici se daju kao dokaz da vakcine ,,ne pomažu", a ivermektin, antiparazitik za koji se tvrdilo da pomaže kod COVID-19 - ali NEMA DOKAZA ZA TO - ,,pomaže".

U ovakvoj manipulativnoj prezentaciji podataka s Our world in data postoje neke greške:

1. Korelacija ne znači i kauzalnost i ne mogu se praviti statističke veze na ovakav način, potrebne su studije koje će objasniti fenomen.

2. Grafikoni prikazuju samo aktivne slučajeve u obje zemlje, čime se prenebregava stanje u Indiji na proljeće ove godine, kada je bila katastrofa.

2. Kada pogledamo Y osu, vidimo da skala za Indiju ide od 0 do 4 miliona, a skala za Singapur od 0 do 30 000. Dakle, ,,pikovi" na ovim grafikonima nisu uporedivi - ne može vidjeti razmjera iz njih i to što nam se ovdje singapurski pik čini višim, ne znači da je stvarno tako. Kada skaliramo brojeve i Y ose i prikažemo ih zajedno na jednom grafikonu, dakle na jednoj Y osi, to izgleda ovako: 


Izvor: Our World in Data


U Indiji je na  milion stanovnika 323 smrtna slučajeva (Worldometers izvor), a u Singapuru 31. U Singapuru na 132 205 slučaja infekcije 183 smrtna. U Indiji na 34 019 641 slučaja ( Worldometers na datum pisanja teksta)  ima 451 468 smrtnih slučajeva. 

Kada uporedimo broj mrtvih na jednom te istom grafikonu i uvrstimo u podatke i Sjevernu Makedoniju koja koristi službeno ivermektin u terapiji COVID-19 mimo svih regula i preporuka, taj grafikon izgleda ovako: 
Ovo je jasan dokaz da ivermektin ne pomaže. 

Kako primjećuje čitatelja QoS, ako se upoređuje broj aktivnih slučajeva onda je neophodno uporediti i obuhvat testiranja. U Singapuru se striktno primjenjuju mjere i testiranje-praćenje kontakata i izolacija. U Indiji se to ne radi jer se virus duboko raširio u populaciji pa je nemoguće pratiti. Statistike Indije su nesigurne. To je i razlog zašto se ne može praviti poređenje na osnovu broja pozitivnih to jest aktivnih slučajeva. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane