Možda su naučnici otkrili planetu koja orbitira oko tri zvijezde?

umjetnička impresija trozvjezdanog sistema, ESO, Kraus et al. Da li se planete mogu okretati oko sistema sa dvije ili čak više zvijezda? Da li možete zamisliti kako izgleda pogled s takve planete? Ima li noći?

Astronomi su otkrili nekoliko planeta koji kruže oko dvije zvijezde odjednom, nazvanih planeti sa kružnim krugovima. 

A sada su možda pronašli prvu planetu koja kruži oko tri, prenosi The New York Times. Zvjezdani sistem udaljen 1300 svjetlosnih godina od Zemlje nazvan GW Ori, smješten u sazviježđu Orion, ima dvije zvijezde koje blisko kruže jedna oko druge s trećom zvijezdom dalje koja ih okružuje, te ogroman disk prašine koji okružuje sve tri.

Taj prašnjavi disk podijeljen je na tri prstena, s velikim razmakom između unutrašnjeg prstena i druga dva. Naučnici su raspravljali je li ovaj jaz u prstenu simptom gravitacijskog momenta uzrokovanog s tri zvijezde ili je umjesto toga dokaz da je prvi poznati "trostruki" sistem stvorio svoju orbitu. 

Novo modeliranje ukazuje na ogromnu planetu - ili čak više planeta - kao najbolji način da se objasni taj jaz, izvještavaju naučnici u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, pod naslovom ,,GW Ori: circumtriple rings and planets".

Ako se potvrdi, to bi moglo ojačati ideju da se planete formiraju češće u svemiru nego što se mislilo - čak i u posebno čudnim sistemima. Biće posebno zanimljivo razumjeti međusobne gravitacijske utjecaje u ovakvim sistemima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane