Flamingosi koriste make-up




Flamingosi su tako interesantne ptice da su na Quantum of Science čak dva teksta posvećena njima, a ovo je treći.

Da li ste znali da flamingosi koriste regenerator i boju za kosu, pardon, perje?

E, prema radu koji je objavljen u Ecology and Evolution, pod naslovom ,,The color of greater flamingo feathers fades when no cosmetics are applied" upravo se to dešava. 

Perje flamingosa i drugih ptica im ne služi samo za letenje, nego drži njihova tijela suhima i toplim, ali i služi za  privlačenje partnera. Perje dobiva svoju ružičastu boju od karotenoida, molekula odgovornih za crvene i narandžast boje u prirodi, a koje se nalaze u  račićima i algama koje flamingosi jedu. 

Međutim, ova boja blijedi na suncu jer se karotenoidi raspadaju pod utjecajem sunčevih zraka, kao što nestaje onda kada se ove ptice ne krane račićima. Zato  je prilično zahtijevno održavati ovu boju flamingosima u zatočeništvu. 

Kada se flamingosi čiste i bište, njeguju svoje perje kao što mi brinemo o svojoj kosi. Oni čiste nakupljenu prljavštinu i parazite te namiještaju žioke pera u red. Ali izgleda da i dodaju boju i njegu u toku tog posla. 

Naučnici iz Argentine su utvrdili kako intenzivna boja perja nestaje ako flamingosi ne primjenjuju ovaj makeup. Oni su skenirali perje flamingosa i koristili Adobe Photoshop za analizu boje perja, a zatim su polovicu stavili na krov, izložen sunčevoj svjetlosti. Druga polovica je držana u mraku. Četrdeset dana kasnije, nova skeniranja za analizu intenziteta boje perja pokazala su da je izloženo perje izblijedjelo na suncu i bljeđe od onih koje su držane u mraku.

Prije eksperimenta izlaganja, naučnici su ekstrahirali karotenoide s površine i unutrašnjosti svakog pera. Nakon izlaganja otkrili su da je perje s većom koncentracijom karotenoida zadržalo više boje. To sugeriše da su ptice nanijele više seruma na to perje, što je za rezultat imalo da se ovo perje bolje držao na Suncu i manje izblijedilo.  

Kako bi nanijeli svoju boju za perje, flamingosi trljaju obraze o žlijezdu iznad repa zvanu uropigijalna žlijezda, koja stvara ,,serum" koji nosi boju. Ptice zatim trljaju svoje serumom natopljene obraze o perje i zanjihaju vratom kako bi se uvjerile da se boja upila. Slično rade i patke i guske, te mnoge druge ptice - podmazuju perje, s tom razlikom da u njihovom ,,regenaratoru" nema dodane boje. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane