Homo naledi: ostaci lobanje možda dokaz duhovnog života ove primitivne vrste

Rekonstrukcija lobanje juvenilnog Homo naledi, Wits Univerzitet


Homo naledi su jedna vrsta hominina koje su otkrivene ne tako davno, 2013. godine, u spilji Rising Star, Kolijevka ljuskog roda u Africi, u blizini Johanesburga. 

Iako bi na prvi pogled bio sličniji Australopithecusu, ova vrsta je ipak Homo, a datira iz srednjeg pleistocena. Naime, kranijalni kapacitet ove vrste je bio mnogo manji, oko 465-610 kubinih centimara, bio je nizak, oko 140 cm i mase oko 40kg. 

No, mnogo je mlađi od Australopithecusa. Također,  ruke, noge i zglobovi ove vrste roda Homo izgledaju bliži onim kod Homo neanderthalensis, nego onima kod ranih hominida kao što je Australopithecus. Mali kranijalni kapacitet je možda imao neku evolutivnu prednost za ovu vrstu.

Homo naledi je, vrlo moguće imao i kulturalne i duhovne prakse. Izgleda da su pokapali mrtve. 

Naučnici su našli dijelove lobanje mlade jedinke - djeteta, koje je živjelo nekad prije 240 000 i 335 000 godina, na istom mjestu gdje i prethodni ostaci ove vrste. Međutim, ovi ostaci su nađeni u jednom plitkom udubljenju. Upravo smještaj ostataka naučne tjera na kontroverznu pomisao da je dijete s namjerom zakopanu tu. 

Lee Berger, koji je pronašao i ranije ostatke Homo naledi, našao je u spomenutoj spilji 24 fragmenata i 6 zuba koji pripadaju dječijoj lobanji u uskom prolazu koji se nalazi 12 m od prostorije u kojoj su nađeni prvi ostaci ove vrste. 

Međutim, nema ni dokaza da su tu ostaci slučajno dospjeli, recimo da ih je neki predator tu ostavio.

Istraživači su novom pronalasku nadjenuli nadimak Leti, skraćeno za riječ na lokalnom južnoafričkom jeziku koja znači "izgubljeni".


Još na: Science news.

J. Brophy et al. Immature hominin cranial dental remains from a new locality in the Rising Star Cave SystemPaleoAnthropology. Published November 4.

M. Elliott et al. Expanded explorations of the Dinaledi subsystem, Rising Star Cave System, South AfricaPaleoAnthropology. Published November 4, 2021

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane