Mumije iz Zapadne Kine su bili starosjedioci
Malo manje poznate mumije su kineske mumije iz Tarimske zavale na zapadu Kine. Otkako su pronađene, intrigiraju naučnike, ali sad su nam bliže i poznatije nego ikada prije. Na osnovu DNK analiza naučnici su došli do važnog zaključka - da ove mumije jesu starosjedioci ovog područja.  

To bi bio logičan zaključak, ali za njega dugo vremena, od otkrića ovih mumija, početkom 20. vijeka nije bilo dokaza i mumije su bile misterija.

Rad internacionalnog tima naučnika, u kojem su bili i naučnici s njemačkog Max Planck instituta za ljuski istoriju u Jeni te Max Planck instituta za Evolutivnu antropologiju u Leipzigu, naučnici iz Južne Koreje i Kine objavljen u Nature 27. oktobra 2021. pod naslovom ,,The genomic origins of the Bronze Age Tarim Basin mummiespredstavio je genomske podatke od 5 osoba koje datiraju oko 3000-2800  p.n.e iz Dzungarian zavale i 13 osoba koje datiraju oko 2100-1700  p.n.e. iz Tarimske zavale, što predstavlja najranije do sada otkrivene ljudske ostatke iz sjevernog i južnog Xinjianga. 

,,Nalazimo da džungarski pojedinci iz ranog bronzanog doba pokazuju pretežno afanasijevsko podrijetlo s dodatnim lokalnim doprinosom, a tarimske osobe iz ranog-srednjebrončanog doba sadrže samo lokalno porijeklo", piše u ovom radu.

Kod ovih mumija je interesantan način na koji su pokopane - umotane u vunene predmete, oko nekih su bile kravlje lobanje, imaju neku vrstu šubara na glavi, u vunenim čarapama i čizmama nalik na današnje Uggsice. Dakle, pokopane su s velikom pažnjom i materijalima koji su tadašnjim ljudima sigurno mnogo značili. Čak i ne izgledaju strašno - izgledaju kao nečija kako stara bakica. Možda spadaju u najspektakularnije i najljepše sačuvane mumije. Inače, ovi ljudi su uzgajali stoku, imali sisteme navodnjavanja te uzgajali žitarice - pšenicu i proso.

Mumije su blisko povezane s prethodno identificiranom grupom zvanom Drevni sjeverni Euroazijci, koja je nekada bila raširena populacijom lovaca-sakupljača, ali se dosta smanjila do kraja posljednjeg ledenog doba. Istraživači su se dugo  pitali šta se dogodilo s tim ljudima, ali sad su njihove tragove pronašli u Tarimskoj zavali u periodu ranog bronzanom dobu. Danas ova populacija preživljava samo djelomično u genomima živih ljudi, pri čemu autohtono stanovništvo u Sibiru i Americi ima najveći udio.

Ove mumije su prirodno mumificirane, usljed suhih uslova zemljišta u kojem su bile pokopane, slično mumijama Chinchorro  iz Južne Amerike.  Jako su lijepo očuvane, a neke imaju i nadimke kao Cherchen čovjek, Ljepotica od Loulana, Princeza od Xiaohe

Mumije su bile nevjerojatno slične genetički, izvještavaju naučnici u ovom radu  u Nature. DNK pojedinaca udaljenih 400 kilometara na suprotnim krajevima Tarimskog bazena bio je sličan kao i kod braće i sestara. To znači da su bili genetički izolirani, da se nisu ponovo miješali s nekim drugim grupama, ali da su istovremeno naseljavali veliko područje, kretali se.

Za tarrimske mumije su vezane i neke kontroverze, posebno vezano za činjenicu da Kina otežava istraživanje ovih ostataka. Victor Mair, sinolog s Univerziteta u Pensilvaniji, još je devedesetih krenuo u istraživanje ovih mumija, ali Mairu je bilo zabranjeno da napusti zemlju s 52 genetička uzorka,. Međutim, kineski naučnik tajno mu je poslao nekoliko uzoraka, na kojima su izvršeni testovi ipokazalo se da se radilo o evroazijskom tipu ljudi. Od tada je Kina zabranila stranim naučnicima da provode istraživanja na mumijama. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane