Kvantno prepletene tardigrade?
Da li su naučnici stvarno uspjeli preplesti tardigrade s kjubitima i da li su tako tardigrade postale prvo višećelijsko stvorenje koje je kvantno prepleteno? 

Dakle, u drugoj polovini decembra 2021. se pojavila vijest da su naučnici iz Singapura povezali ove male životinjice zvane još i vodeni medvjedići ili dugoživci, s kjubitom, kvantnim bitom, na izuzetno niskoj temperaturi. 

Rad još nije recenziran i objavljen, a nalazi se na preprint plaformi aRxiv.

Tardigrade , inače mikroskopski beskičmenjaci, jako su otporni mali stvorovi - mogu preživjeti neko vrijeme u vakuumu, u svemiru, slučajno su, usljed incidenta s letjelicom, sletili i na Mjesec, mogu preživjeti na temperaturama bliskim aposolutnoj nuli...zato nas ne bi ni čudilo da se mogu kvantno povezati s kjubitima. 

Međutim, naučnici su veoma skeptični povodom rada iz Singapura i neki od njih tvrde da zapravo nije riječ o pravom kvantnom povezivanju i da se ništa naročito nije dogodilo. 

Šta je kvantno povezivanje, kvantna prepletenost, na engleskom - quantum entanglement?

To je osobina nekih čestica da se ponašaju kao da su povezane, ma kako bile udaljene. Promjena nekog parametra jedne čestice znači da će se promijeniti i parametar čestice kvantno prepletene s njom. Kopenhagenska interpretacija kvatne teorije kaže kako je ovo moguće, ali Albert Einstein je to smatrao paradoksalnim, jer bi podrazumijevalo da čestice brzinom većom od brzine svjetlosti komuniciraju među sobom, što je nemoguće. Zato je Einstein ovaj fenomen nazvao ,,sablasnim djelovanjem na daljinu". Niels Bohr je imao drugačije rješenje za ovaj paradoks i pokazao je kako je moguć. 

Singapurski tim je koristio vrstu tardigrada naučnog naziva Ramazzottius varieornatus. Zamrznuli su tri na 10 milikelvina iznad temperature apsolutne nule, a također su snizili pritisak na samo 0.000006 milibara.

Tardigradi su izgledali mrtvi, ali nisu bili mrtvi, nego im je metabolizam pao na nulu i ušli su u stanje dehidrirane kriptobioze, sposobni tako preživjeti godinama. To mogu zahvaljujući šećeru trehalozi kojeg u organizmu imaju u znantnim količinama.

Zatim je tim pokušao preplesti tardigrade s dva supravodljiva kjubita, koji se koriste u kvantnom računanju. Prošli su kroz tri eksperimentalne sekvence, svaka s različitim tardigradom.

U suštini, postavili su tardigrade na vrh kapacitivnih dijelova jednog od dva već povezana kjubita. Tim tvrdi da su se tardigrade ponašale poput provodnika električne struje (iako lošeg), pomičući rezonancijsku frekvenciju kjubita.

Tim kaže da je to dokaz prepletenosti.

,,Posmatramo spajanje između životinje u kriptobiozi i supravodljivog kvantnog bita i pripremamo visoko prepleteno stanje između ovog kombinovanog sistema i drugog kjubita", pišu u radu.

Nakon 420 sati eksperimenta, jedan od troje tardigrada uspješno je odmrznut, dok su ostala dva imala manje sreće. 

Međutim, mnogi naučnici iz ove oblasti koji su pregledali rad, kažu kako rad pokušava prikazati mnogo jaču vezu nego što je stvrno postignuta te da bi se jednako mogli kvantno povezati gomila prašine i kjubiti. 

,,Da bi prepletenost imala smisla morate imati neko unutrašnje stanje u koje gledate", kaže Douglas Natelson, profesor fizike na Univerzitetu Rice u Teksasu. Natelson je dokumentovao svoja razmišljanja u kratkom postu na blogu. ,,Ovo nije 'kvantna biologija'", sugerisao je i dodao kako nije demonstirana kvantna prepletenost na neki smislen način.


Izvori:

Did scientists really quantum entangle tardigrades?

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Cryo-Save u BiH: misterija nestalih matičnih stanica

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane