Ovo nije MRI "hormona sreće" prilikom poljupca majke i djeteta!!!!!!
Jedna je slika prije nekoliko godina počela kružiti društvenim mrežama - majka i beba na MRI sniku za koji se tvrdi da pokazuje kako majčin poljubac oslobađa okstocin. Razočaraću vas - slika je dorađena i ne pokazuje to što captures tvrde da prikazuje. Debunkano je još 2019.

Slika mi je bila od starta sumnjiva prije svega što mi je čudno da majka i dijete idu na MRI - jednostavna ta procedura nije ugodna. Onda sa pomislila da je majka u MRI da bi utješila bebu koja je iz nekog razloga morala na pregled, no i to se pokazalo netačno. I na slici je bilo nešto čudno off.

Više puta sam upozoravala i na ake news koji donose "dobre vijesti" i nešto optimistično - povratak životinja  poput delfina u Venecijanski zaljev ili kako su pčele napravile sać u obliku srce te "kako izgledaju ptići vrane". 

Sve ove "vijesti" su lažiranje s ciljem dobijanja klikova i zavaravanje. Đavo je đavo, čak i kada čokoladu nosi.

U opisu MRI majke i djeteta ponegdje je pisalo kako snimak pokazuje "otpuštanje oksitocina" u trenutku kontakta majke i djeteta. Oksitocin se prečesto naziva "hormonom sreće", ali to je pojednostavljenje...oksitocin je zadužen i za seksualni nagon, socijalno vezivanje i važan je u toku procesa poroda. Dakle, ne treba ga ograničiti na "hormon sreće".

Kao prvo, MRI snimci ne pokazuju hormone. Oni pokazuju strukture, a MRI mozga pokazuje strukture mozga i dobro prikazuje kontrast bijele i sive materije. Ili može pokazati tumor te začepljene krvne sudove.

Slika u pitanju prijakuje dva para-sagitalna uvida u anatomiju jedne odrasle osobe i djeteta.  Ova slika nije nastala u dijagnostičke svrhe nego zato što je to neuronaučinca Rebecca Saxe to željela:

"Ova konkretna MR slika, međutim, nije napravljena u dijagnostičke svrhe, pa čak ni za nauku. Nitko, koliko ja znam, nikada nije napravio MR sliku majke i djeteta. Napravili smo ovaj jer smo ga htjeli vidjeti.", kaže Rebecca za Smithsonian.

"Što se mene tiče, vidjela sam vrlo staru sliku u novom ruhu. Majka i dijete snažan su simbol ljubavi i nevinosti, ljepote i plodnosti. Iako se te majčinske vrijednosti i žene koje ih utjelovljuju, mogu poštovati, obično se posmatraju u suprotnosti s drugim vrijednostima: istraživanjem i intelektom, napretkom i moći. Ali ja sam neuronaučnica i radila sam na stvaranju ove slike; a ja sam i majka u njoj, sklupčana u cijevi sa svojim malim sinom", dodaje Saxe.

dr. Rebecca Saxe


Slika je nastala kao umjetničko djelo 2015. godine, metatekst jesne od nastarijih slika moderne civilizacije - slike majke i djeteta. Ne prikazuje oksitocin, a narandžasti baloni su poslije dodati prema rezultatima jedne druge studije.

U septembru 2019. Saxe je objavila tweet thread o slici MR skeniranja. U tom threadu, ona objašnjava i da je na slici njen sin, govori i o okolnostima nastanka slike i količini strpljenja koja je potrebna da se ovo uradi. O tome, ako nemate Twitter ili ne želite čitati, možete saznati i na njeno TED talku. Ova slika prikazuje i razvoj ljudskog mozga i razvoj sive tvari...

Saxe je rekla da crvene i narančaste mrlje "nemaju nikakve veze s oksitocinom, hormonima, ljubljenjem ili dojenjem". Oni zapravo pokazuju "aktivacije" "hemodinamskih odgovora" u mozgu bebe.

"Aktivacije" su proizašle iz "fMRI studije na mozgu dojenčadi" koja je istraživala "organizaciju funkcionalne aktivnosti u mozgu dojenčadi pri gledanju značajnih vizualnih slika, poput lica i prirodnih scena", objasnila je Saxe. Kasnije su bili prekriveni magnetskom rezonancom para majke i bebe. fMRI omogućava uvid u protok oksigenovane krvi - tamo gdje je u mozgu veći protok, znamo da je aktivnost mozga veća.

"Aktivacije" su proizašle iz "fMRI studije na mozgu dojenčadi" koja je istraživala "organizaciju funkcionalne aktivnosti u mozgu dojenčadi pri gledanju značajnih vizualnih slika, poput lica i prirodnih scena", objasnila je Saxe. Kasnije su ove aktivnosti prekrivene magnetskom rezonancom para, i dobila se slika koja kruži internetom.

Ko god podijeli ovu sliku s komentarom o univerzalnosti ljubavi majke prema djetetu - bez spominjanja oksitocina, kojem ovdje nema mjesta, u pravu je. Nažalost, algoritam FB čest uklanja ovu sliku kao fake news neovisno o opisu.  

https://allafrica.com/stories/202202170294.html 

https://checkyourfact.com/2022/01/12/fact-check-mri-scan-mother-baby-oxytocin-kiss/

https://massivesci.com/notes/setting-record-straight-mother-infant-mri-not-oxytocin

https://www.snopes.com/fact-check/mri-of-love/

https://factcheck.afp.com/doc.afp.com.9WG7EV


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru