Čuvari ruža: potrebno više brige za očuvanje đulberšećer ruže
U bašti Dženane
Balić, u okolici Hadžića đulber-šećer ruža ima toliko da vlasnici prosto više
ne znaju šta će s njom i žao im je da tako lijepe i mirisne ruže propadaju, pa
zato od njih preko ljeta prave sok.
„Pokušali smo ih prorijediti, ali ruža se ne
da, naraste je još više i proširi se“, kaže Dženana. Ovo nije jedina
bosanska bašča s ovim tako vrijednim ružama – one su dio sada već pomalo zaboravljene tradicije bosanskog vrta.
Ima ih u
sarajevskoj općini Stari Grad, ponajviše u naselju Vratnik, ali i diljem Bosne
i Hercegovine. Međutim, đulberšećerka je u opasnosti – modernizacija vrtova i
depopulacija manjih mjesta, koja su bila utočište ove biljke, kojoj su
posvećene i pjesme i ženska imena, dovela je do propadanja i smanjenja
brojnosti ove stare sorte. Čitava jedna generacija koja je navikla njegovati
ovu ružu u vrtu, odlazi i sa njima nestaje i ruža.
Ruže: „vagaju“ između mirisa i veličine cvijeta
Većina današnjih
ruža koje možemo kupiti u cvjećarama ima divan krupan cvijet, ali su obično bez
mirisa ili imaju miris koji nije toliko izražan. Ipak, sjećanja i djetinstva
mnoge veže za miris prekrasnih ruža sitnijeg cvijeta, koji nije nametljiv, ali je
karakterističan i veoma ugodan. Obično, i kada zamislimo ružu, za tu sliku se
veže i njen miris i cijela priča o skupocjenom eteričnom ulju, poput onog koje
se dobija iz bugarskih ruža koje rastu u Dolini ruža. Upravo je Bugarska odnjegovala
ružu i uzgoj tih mirisnih sorti kao nacionalni brend i 2014. godine Evropska
komisija dodijelila je bugarskom ružinom ulju („bulgarsko rozovo Maslo“) oznaku
zemljopisnog porijekla (PGI). Međutim, naša, bosanska đulber-šećer ruža,
jednako mirisna i genetički specifična, ostaje u zapećku neprepoznatljivosti i
nebrige.
Ruže su
tradicionalno „perjanice“ vrtova i, uz orhideje, svakako jedan od
najcjenjenijih cvjetova. To je dovelo do velikog razvoja različitih sorti
i kultivara, koji se ne razlikuju samo u boji i veličini cvjetova, nego i u
habitusu biljke, dužini grana, vremenu cvjetanja.
„Kada je Napoleon postao car, pitao je Jozefinu
šta želi, a ona mu je odgovorila kako u vrtu želi sve ruže svijeta. Car k'o
car, može mu se, skupio je sve botaničare onog doba i rekao im da skupljaju
ruže za Jozefinu. Na kraju se u tom vrtu našlo oko 350 tipova ruža“, priča
jednu anegdotu profesor dr.Dalibor Ballian sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu,
inače voditelj centra za prirodno nasljeđe Međunarodnog foruma Bosna. To je
bilo devetnaesto stoljeće, a danas se procjenjuje da različitih vrtnih ruža –
njihovih vrsta, sorti, kultivara, hibrida – ima između 30 i 35 000.
„Što imate više kultivara, to više u zaborav
padaju stare sorte“, poentira dr. Ballian.
Treba na ovom mjestu kazati kako je zapravo već stotinama godina
potražnja diktirala izgled ruža i smjer razvoja novih sorti. Uzgajivači su
stotinama godina favorizirali izgled cvijeta na uštrb mirisa i tako samo neke
starinske sorte i one koje se specijalno uzgajaju za dobijanje eteričnog ulja,
poput bugarske i francuske ruže imaju miris. Savremene ruže su hibridi (Rosa hybrida) nekoliko desetaka vrstai
kultivara, između ostalih - Rosa mochata, Rosa damascena, Rosa gallica
i Rosa chinensis.
Uzgajivači su se
odlučili da dobijaju krupne cvjetove, a kada je tržište počelo tražiti ruže
koje istovremeno imaju i lijepe cvjetove i mirišu, pokušaji rekreiranja ovakvih
osobina pokazali su se neuspješnim. Naime, ispostavilo se i ovdje, kao i u
mnogim drugim slučajevima, da ne može „i jare i pare“ – jednostavno, povećanje
cvjetova gasi gene koji su odgovorni za osobinu mirisa.
Geni ruža djeluju komplementarno:
neki "uključuju" produkciju mirisnih komponenti, dok neki
"isključuju" proizvodnju antocijana, tvari koje laticama ruže, u
ovisnosti o količini i vrsti, daju ružičastu do crvenu boju.To je i logično,
kada znamo da je osnovna uloga cvijeta da privuku insekte, bojom i mirisom, a
jednom kada smo mi svojim djelovanjem zapravo uvrstili pojavu ploda kod ruže
(šipurak) kao neželjenu osobinu, jer želimo da nam biljka daje cvjetove, a ne
plodove, tako je i biljci „prestalo biti važno“ da privlači insekte. Također,
za biljku nije ekonomično da istovremeno troši energiju i na produkciju velikih
cvjetova za koje je
potrebno proizvesti mnogo pigmenta i mnogo ćelija koje će formirati cvijet, i
na produkciju mirisa. Za ruže je to bila odluka „ili-ili“.
Porijeklo đulberšećer ruže
„Damašćanske ruže Rosa x damascena, kod nas
poznate kao đulberšećerka, porijeklom su iz antičkog Srednjeg Istoka, Damaska.
O porijeklu znamo malo, jedni izvori govore da su ih križari donijeli u Evropu,
a drugi da je datiranje mnogo ranije. Sigurno je da su nastale prije mnogo
stoljeća.“, kaže za Glas Amerike mr.sc. Berina Bečić, viša kustosica
i hortikulturistkinja Zemaljskog muzeja stručnjakinja baš na području poznavanja
đulberšećer ruže.
U skupini damašćanskih
ruža postoje 23 kultivara koje određuje specifičan miris pa se kod nas kaže đulbešećerka
(turski đul znači ruza a sećerka zbog slatkoće) iako je najčešći kultivar Rosa damascena' Rose de Recht', sitnih
kompaktnih glavica, tamnije ružicaste boje koja cveta čak do jeseni.
„Botaničko
porijeklo grupe nije vođa vrste već
hibrid između vrsta Rosa gallica x Rosa moschata čije je stanište Mala Azija.“,
dodaje Bečić. Kultivar Rosa damascena 'Ispahan' poznata je ruza
Irana iz oblasti Isfahan dok Turska ima poznati kultivar Rosa damascena 'Triginipetala'
koji u Bugarskoj zovu Kazalnik a radi se o istom kultivaru. Upravo
je ova potonja i glavni nosilac za Bugarsku bitne privredne grane – proizvodnje
ovog kultivara za kozmetiku. Arapi i Persijanci su još od 10. vijeka koristili
latice Rosa x damascena za
proizvodnju dragocjenog eteričnog ulja (đulab),
a ovaj kultivar je stigao u Evropu, kako se smatra, oko 1500.-te godine.
Rast po kojem se
razlikuje od galske ili stolisne ruže je opušteniji, s izdancima i lišćem koje
je zakrivljeno prema tlu. Također im je visina znatno veća od pomenutih skupina
ruža i ona se kreće od 120-150cm. Vrlo je cijenjena zbog svog mirisa. „Vrlo je otporna na hladnoću i skoro da je ne
napadaju insekti. Jedna od rijetkih kultivara čije su latice jestive te se
koristi u kulinarstvu za
spravljanje slatka ili soka od latica“, objašnjava Bečić. Inače,
specifične su i po tome što zapravo cvjetaju cijelo ljeto, a 2 kultivara iz ove
skupine cvjetaju i ujesen.
Ovaj kultivar kod
nas datira još od Osmanske imperije kada se i udomaćila. „Sada je ona sastavni dio vrtne umjetnosti bosanskih avlija i bašči“,
kaže Bečić, naglašavajući
hortikulturnu vrijednost ovog kultivara i specifičnost uređenja vrtova u Bosni.
Dio kulturnog naslijeđa BiH koji treba zaštitu
Ove se ruže mogu
smatrati dijelom kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i izuzetnim genetičkim
resursom. Bečić je, s još nekoliko istraživača, u saradnji s Poljoprivredno-prehrambenim
fakultetom u Sarajevu, radila i na identificiranju damašćanskih ruža u sarajevskoj općini Stari grad
– naseljima Alifakovac, Bistrik, Kovači i Vratnik, kako bi odredili koji su
varijeteti ove ruže zastupljeni i očuvani u ovom području. Međutim, đulber-šećerke se kriju i u drugim mjestima u BiH i bilo bi
potrebno napraviti šire istraživanje koje bi bilo prvi korak ka očuvanju i spasavanju ovih
ruža od nerazumijevanja i modernizacije vrtova.
Nažalost, kao i na
drugim mjestima, i u Bosni i Hercegovini dolazi do potiskivanja starih kultivara
ukrasnog bilja, ali i voća i povrća te je ova ruža potisnuta
"modernizacijom" vrtova i sve ćešćom upotrebom modernih ruža tj.
novih kultivara koji imaju veći cvijet, na dužim granama, koje su adekvatnije
za vaze.
„S depopulacijom bosanskih sela, u kojima se
uzgajala ova ruža, dolazi i do smanjenja
njenih populacija“, objašnjava dr. Dalibor Ballian uzroke toga što je đulber-šećerki
sve manje kod nas, naglašavajući i da je modernizacija vrtova učinila svoje.
„Šta bi sada trebalo? Trebalo bi prvo
napraviti inventuru, obići sva ova sela i bašte gdje bi se ova ruža mogla naći.
Zatim bi trebalo napraviti arhiv, izvršiti molekularnu identifikaciju, vidjeti
kakvi su srodstveni odnosi i onda krenuti u aktivnu konzervaciju – nuditi
ljudima da je sade, stvarati vrtove
gdje će se saditi ova ruža“, objašnjava dr. Ballian put konzervacije
ovog starinskog kultivara.
I dok se čeka da se
ovaj divni kultivar zaštiti na državnom nivou, vrijedni pojedinci poput porodice
Balić, Dženane s početka priče i niza drugih ljudi čuvaju ove ruže za
budućnost.
Primjedbe
Objavi komentar