Lijek protiv raka testiran na maloj grupi bio 100% efikasan: dostarlimab

  Mediji su ispratili ovu vijest sa senzacionalističkim naslovima "revolucija u liječenju raka" i "stručnjaci u šoku"... međutim iako se pokazala visokoefikasnom, ova terapija treba još testiranja. Grupa na kojoj je testirano je malo i treba biti oprezan s tumačenjima i nazivanjem ove terapije "revolucijom".

Nova terapija raka ima efikasnost od 100%, što do sada nije nikad postignuto. Šest mjeseci nakon eksperimentalne terapije, kod svih pacijenata rak rektuma se povukao. No, iako rezultati jako obećavaju, na ovako vanredan uspjeh treba oprezno gledati jer se radi o maloj grupi ispitanika koji su imali specifičan tumorski marker.

Američki naučnici koji se bave istraživanjem i liječenjem raka rektuma, objavili su studiju u NewEngland Journal of Medicine o svom vanrednom uspjehu koji bi mogao dovesti i do stvaranja novih terapija protiv nekih drugih oblika raka. Istraživanje su predvodili dr Andrea Cercek i dr Luis A. Diaz Jr, oboje s Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

 

Terapija koja jača sposobnost imunološkog sistema da otkrije ćelije raka

U studiju je bilo uključeno 18 pacijenata koji su intravenozno primali lijek zvan dostarlimab, koji je u suštini monoklonalna terapija specifičnim antitijelima. Ovaj lijek se inače koristi kao terapija kod raka endometrija. Dvanaest pacijenata je dovršilo terapiju i kod sviju je zabilježen potpuni nestanak raka.

Svi pacijenti su imali specifične tumore rektuma za koje je zajednička jedna mutacija, zvana nedostatak popravka neusklađenosti (MMRd, prema engleskom Mismatch repair deficient), a koja postoji kod 5-10% pacijenata s rakom debelog crijeva.

Pacijenti s takvim tumorima obično slabije reaguju na hemoterapiju i radioterapiju, što povećava potrebu za hirurškim uklanjanjem tumora. Međutim, ova mutacija ćelije tumora čini otpornijim na mehanizme regulacije, kada limfociti uništavaju nenormalne ćelije.

Dostarlimab  blokira specifični protein ćelija raka koji može uzrokovati da imunološki sistem ne napravi svoj odgovor u  borbi protiv raka.

Taj protein, PD-1, stvara kompleks s PD-L1 na membrani ćelija raka i ovaj kompleks djeluje kao neki štit, nevidljivi plašt te T-limfociti, koji inače mogu uništavati ćelija raka, „ne vide“ te ćelije. Na taj način ćelije tumora ostaju ispod radara T-limfocitima i mogu se neometano dijeliti, što znači da tumor raste.

Najjednostavnije rečeno, nova imunoterapija djeluje tako da „skine“ plašt nevidljivosti ćelijama raka te ih tako izloži imunološkim ćelijama koje ih uništavaju.

Sama terapija ima nuspojave, ali se one nisu pokazale opasnim ili jako neugodnim – zabilježeni su osip i umor.

Rak rektuma ima dobre prognoze ako se dijagnosticira rano, međutim, često se dešava da se pacijenti obrate ljekarima kada je rak uznapredovao.

Ipak, pored vala optimizma, ovdje treba dodati kako se radilo o maloj grupi pacijenata te da nije bilo velikog diverziteta u godinama, rasi i etnicitetu sudionika. Danas, studije visokog kvaliteta uzimaju u obzir i individualne razlike te nastoje da među sudionicima kliničkih ispitivanja postoji diverzitet. Rezultati su ohrabrujući, ali će se morati testirati i na većem uzorku.


Tekst autorice Jelena Kalinić, koji je prvobitno objavljen na Glas Amerike u junu 2022.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane