Žohari, slatko i parenje: evolucija štetočine

 Kada razmišljamo o evoluiranju vrsta, obično su nam prve na pameti veće životinje ili neke ptice te izumrle vrste. Međutim, evolucija se mnogo brže dešava kod manjih vrsta koje žive kraće – posebno kod bakterija i insekata. A sada vidimo čudnu evoluciju kod jedne od najomraženijih buba – žohara.

Da, žohari su odvratni. Ne volimo ih jer su nam povezani s idejom nečistoće i fizički izgledaju grozno. Ali, s potomstvom koje daju, žohari su jedna od najuspješnijih priča evolucije: produkcija velikog broja jedinki ovim insektima daje evolutivnu prednost. Sve dok se ne dogodi nešto čudno - ai i to će žohari lako premostiti.

Naime, ženke žohara gube „slatki zub“ i više nisu ljubiteljice slatke hrane. Svako ko je vidio žohare i imao nesreću da ima posla s njima zna  da vole slatko. Zapravo, slatko je čak dio njihovog rituala parenja – mužjak luči tvar iz svojih žlijezda koja je puna masti i šećera i nudi ih ženki, koja to uzima i počinje jesi, što označava prihvatanje i spremnost na parenje.

Ali sada, zbog toga što su se insekticidi stavljali u slatke tvari, odnosno imali sladak okus, evolucija je iznjedrila žohare koji nemaju afinitet prema slatkom i ne mogu ga osjetiti, odnosno, taj okus se pretvara u gorko i to je insektima neprijatno. Kako bi izbjegli otrov, žohari prelaze na „zdraviju“ neslatku hranu. I to im smeta u razmnožavanju jer ženke više ne žele da se pare.

Prema radu objavljenom u Communications Biology, „Rapid evolution of an adaptive tastepolymorphism disrupts courtship behavior“, ženke koje ne osjećaju slatko manje su spremne da se pare. Drugim riječima – postaju imune na udvaranje. Međutim, ovo ne znači da će žohari nestati – ženke koje nemaju afinitet prema slatkom brže pristaju na parenje – prije nego što šećer koji im mužjak da postane gorak.

Ovo je zapravo vrlo bitna informacija o tome koliko ljudi mijenjaju vrste i vrše selektivni evolucioni pritisak, ali važna informacija i za proizvođače pesticida da ne baziraju proizvode na glukozi, koju su ovi insekti počeli izbjegavati.

 

 Prema: Cockroach Reproduction Has Taken a Strange Turn, NYT


 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane