Bogatstvo plemenitih metala u odbačenim elektroničkim uređajima
Potrošači u SAD-u mogli bi proizvesti više od jedne milijarde komada elektronskog otpada godišnje do 2033. A šta to znači?

Kako potražnja za novom tehnologijom raste, tako raste i količina odbačenih elektroničkih naprava. U roku od deset godina, količina zlata koja bi se godišnje mogla proizvesti iz e-otpada u Sjedinjenim Državama mogla bi se usporediti s onom koja se svake godine iskopa u zemlji, pokazuje jedna analiza.

Analiza, objavljena u Nature sustainability u novembru 2022 pod naslovom "Regional economic potential for recycling consumer waste electronics in the United States". 

Otpadna elektronika sve je veći problem za okoliš, ali pri tome sadrži i materijale velike ekonomske vrijednosti, poput nekih tehnološki važnih metala, pa čak i plemenitih metala. U uređajima se nalaze i male količne zlata, paladijuma, srebra i naravno bakra. Ako se pravilno reciklira, otpadna elektronika mogla bi poboljšati održivost vitalnih lanaca opskrbe metalima nadoknađujući sve veću potražnju za rudama.

Prema nekim izvorima kompjuter sadrži oko 0,2 grama zlata, čija je vrijednost oko 12 dolara. Svaki laptop ima 0,006 grama zlata, a trebalo bi vam 7500 takvih uređaja da dobijete kilogram zlata. Zatim, mobitel sadrži oko 0,034 grama zlata, vrijednog oko 1,83 dolara.

 Međutim, brze promjene u veličini i sastavu elektronike kompliciraju upravljanje njima na kraju životnog vijeka. Prema ovoj studiji, više od 1 milijarde uređaja, koji predstavljaju do 1,5 miliona tona mase, moglo biti odbačeno godišnje u Sjedinjenim Državama do 2033. Teško je procijeniti koliko u toj masi uređaja ima različitih vrijednih metala, ali kako broj uređaja nije zanemariv, i ta količina resursa je vrijedna.  

Elektronika u nastajanju kao što je povezani dom, uređaji za zdravlje i proširenu/virtualnu stvarnost postali su najbrže rastuće vrste u toku otpada. Zbog toga upravljanje elektroničkim otpadom treba da bude jedan od prioriteta održivog razvoja. Iskapanje ruda radi dobijanja metala važnih za elektroničke uređaje je skupo i šteti okolišu, često devastirajući dijelove svijeta gdjese to radi, čitave ekosistema. Ponovno korištenje ovih materijala iz odbačenih uređaja je dobro za okoliš. 


Primjedbe

Popularni tekstovi

Energetski nivoi atoma i konfiguracije

Alkalna voda: porez za one koji nisu pazili na časovima hemije ili su imali loše nastavnike

Studija koja širi paniku: Wakefieldova studija o povezanosti MPR (MMR) vakcine i autizma-mitovi i zablude