Borgovi: novi tip izvanhromosomskih elemenata kod arheja ( i da - asimiliraju genetički materijal!)DNK Borgovi su nova vrste izvanhromosomskog elementa koju su opisali Jillian Banfield i njene kolege s Univerziteta Kaliornija Berkeley u radu u Nature od 19. oktobra 2022. pod naslovom "Borgs are giant genetic elements with potential to expand metabolic capacity". Jedna od kaoatutorica rada bila je i Jennifer Doudna.

Mnogi mikroorganizmi imaju dodatnu genetičku informaciju kodiranu u DNK koja se nalazi izvan njihovog hromosoma. Ovi ekstrahromosomski elementi obično su u obliku relativno malih plazmida cirkularnog oblika. 

Ali, u svojoj analizi podzemnih voda, sedimenata i močvarnog tla, Banfield i kolege otkrili su da vrste arheabakterija Methanoperedens koje oksidiraju metan sadrže neobično velike, linearne ekstrahromosomske elemente. Tim je ove elemente nazvao Borgs/Borgovi - prema vanzemaljcima u Zvjezdanim stazama - jer asimiliraju genetički materijal iz drugih organizama i njihovog okoliša. 

Ove arheje su pronađene u močvarama Kalifornije i sedimentima vodnog područja Kolorada. Svojom veličinom, borgovi bi spadali u megaplazmide, ali je bilo očito da su oni drugačija klasa plazmida.

Naučnici su identificirali najmanje 19 vrsta Borgova i nagađaju da oni možda pomažu svojim domaćinima da konzumiraju metan.⁠

Borg elementi omogućuju Methanoperedens arheama, koje oksidiraju metan, pristup genima koji kodiraju proteine ​​uključene u redoks reakcije i očuvanje energije (na primjer, klasteri multihemskih citokroma i metil koenzim M reduktaze). "Ovi podaci upućuju na to da bi Borgovi mogli imati prethodno neprepoznate uloge u metabolizmu ove skupine arheja, za koje je poznato da moduliraju emisije stakleničkih plinova, ali sada su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdila njihova funkcionalna relevantnost.


Primjedbe

Popularni tekstovi

Energetski nivoi atoma i konfiguracije

Alkalna voda: porez za one koji nisu pazili na časovima hemije ili su imali loše nastavnike

Studija koja širi paniku: Wakefieldova studija o povezanosti MPR (MMR) vakcine i autizma-mitovi i zablude