Lansirana Artemis 1 (konačno!)Konačno, 16. novembra 2022. lansirana je raketa Artemis 1. Dva uragana i brojni tehnički popravci  su osujetili prva dva pokušaja lansiranja, u kojima se odustalo, pa je lansiranje kasnilo 2 mjeseca. Prvi put je trebala biti lansirana 29. avgusta, ali ovaj (preskupi) projekat je isuviše vrijedan da bi se novac bacio niz vjetar ako okolnosti nisu dobre za lansiranje. Sada NASA-ina Artemis 1, najjača svemirska raketa u istoriji, konačno je na putu prema Mjesecu.

NASA je najavila program Artemis kao „prvi korak u sljedećoj eri ljudskog istraživanja“. Ovo je zapravo povratak SAD i NASA na mjesec nakon dekada odsustva. Nasa želi uspostaviti dugoročnu ljudsku prisutnost, uključujući izgradnju lunarnog baznog kampa, kao temelja za misije s posadom na Mars do sredine 2030-ih. Šira vizija programa obuhvata i Mjesec i Mars, a uključuje komercijalne partnere kao što je SpaceX Elona Muska i raketu Starship koja bi mogla biti spremna za svoj prvi orbitalni probni let.

Artemis 1 nema posadu i to je testna faz novog programa. Iduće faze će uključiti i ljude. Na testnom letu Artemisa 1 su bile tri lutke i plišana igračka Snoopy i igračka ovčica Shaun, ali i mjerni uređaji koji mjere razine radijacije i testiraju nove sisteme za očuvanje života i opremu dizajniranu za sljedeću generaciju dugotrajnih ljudskih svemirskih letova. Shaun je "astronaut" za Evropsku svemirsku agenciju (ESA), a Snoopy za NASA. Obje lutkice su indikatori nulte gravitacije.
Naziv Artemis znači Artemida, prema božici lova iz grčke mitologije. Ovo nije nimalo slučajno - Artemis se smatra nasljednikom Apollo (Apolon) programa. Artemida je, prema grčkoj mitologiji,  sestra bliznakinja Apolona, po kojem je program Apollo dobio ime.

Za ovaj program, NASA ima novu raketu, koja se zove Space Launch System (SLS). To je raketa izuzetne jačina, a na vrhu nosi letjelicu Orion. Orion može nositi do četiri astronauta i letjeće oko Mjeseca.

Artemis I je prva u nizu sve složenijih misija za izgradnju dugoročne ljudske prisutnosti na Mjesecu u narednim desetljećima. Ova misija treba trajati 42 dana. Jedan od osnovnih elemenata Artemis misija su Orion svemirske letjelice, koje se mogu djelimično ponovo koristiti.

Artemis će letjeti dalje od bilo koje svemirske letjelice, kaže Nasa. Putovaće 450.000 km od Zemlje i 64.000 km iza udaljene strane Mjeseca. Lansiranje Artemisa košta 4.1 milijardu američkih dolara, a procjenjuje se da je cijena programa o 2012. do 2025. godine 93 milijarde dolara. 

Primarni ciljevi za Artemis 1 su testirati Orionove sisteme u okruženju svemirskih letova i osigurati potrebne uslove prije prvog leta s posadom na Artemisu II, koji bi trebao biti lansiran. Artemis II bi trebao imati četveročlanu posadu i uraditi prolazak pored Mjeseca, ali ne i spuštanje.

Iduća misija, Artemis 3, planirana za 2025. godinu, također bi imala 4 člana posade, ali bi se dva spustila na Mjesec, dok bi Artemis IV bila misija koja bi započela granju svemirske stanice Gateway Space Station. Artemis 3 će imati i astronatkinju u posadi. 

Do sada je planirano je šest misija, do 2028. godine, koje su povezane s a još jednim programom i to internacionalnim – svemirskom stanicom Lunar Gateway u orbiti Mjeseca, koja je zajednički poduhvat, NASA-e, Evropske svemirske  agencije (ESA), Kanadske svemirske agencija (CSA) i Japanske svemirske agencije (JAXA). Postoji još predloženih misija do 2033.

Kako bi pomogla tim lunarnim astronautima, NASA predvodi stvaranje nove svemirske stanice. Spomenuti Gateway, će kružiti oko Mjeseca kada bude završen, možda do 2030-ih. Poput Međunarodne svemirske stanice(ISS), koja bi se trebala raspasti početkom 2031., Gateway će biti međunarodna i komercijalna istraživačka stanica. Također će služiti kao usputna stanica za putovanja na Mars i šire.

Ovaj program bi pružio nove prilike za dobijanje informacija o Mjesecu, u planu je izgradnja svemirske stanice koja bi naslijedila na neki način ISS, a cijeli poduhvat je zapravo preludij za potencijalnu misiju na Mars.

Da li je Artemis početak kolonizacije Mjeseca? To u ovom trenutku ne možemo znati. Ne možemo znati ni da li će biti uspješan. Ali ovaj program svakako ima i strateški značaj i politički značaj

Primjedbe

Popularni tekstovi

Energetski nivoi atoma i konfiguracije

Alkalna voda: porez za one koji nisu pazili na časovima hemije ili su imali loše nastavnike

Studija koja širi paniku: Wakefieldova studija o povezanosti MPR (MMR) vakcine i autizma-mitovi i zablude