Digitalno skeniranje otkrilo zlatno srce egipatske mumijeNevjerovatno detaljna digitalna tomografija (CT skeniranje) mumije „Zlatnog dječaka" iz drevnog Egipta otkrila je skrivene dragulje - ali stvarno dragulje i blago. Unutar tijela mumije tinejdžera pronađeno je 49 amuleta, od kojih su mnogi izrađeni od zlata.

Ova mumija ima pozlaćenu masku  i po tome je i dobila ime. Istraživači misle da je imao oko 14 ili 15 godina kad je umro jer mu se umnjaci još nisu pojavili.Ova mumija pokazuje egipatska vjerovanja o smrti i zagrobnom životu tokom ptolemejskog razdoblja.

Zlatni dječak prvobitno je otkriven 1916. na groblju u južnom Egiptu, a od tada je pohranjen u podrumu Egipatskog muzeja u Kairu. Mumija je bila položena u dva sanduka, vanjski s grčkim natpisom i unutrašnjim drvenim sarkofagom.

Tokom analize skeniranja, istraživači su otkrili da su deseci amuleta, koji se sastoje od 21 različitih oblika i veličina, strateški postavljeni na njegovo tijelo ili unutar njegovog tijela.

Oni su uključivali amulet s dva prsta pored dječakovog penisa, zlatnog skarabeja smještenog unutar torakalne šupljine na mjestu srca, veličine oko 4 cm i zlatnog jezika. Jezik je, smatra se, bio zlatan da bi „omogućio pokojniku da govori u zagrobnom svijetu".Drevni Egipćani su vjerovali kako ovi amuleti obezbjeđuju siguran put u zagrobni život. Prema Knjizi mrtvih, srce -amulet skarabeja potrebno da ušutka pravo srce kada osobi bogovi sude na putu u zagrobni život.

Skarabej stavljen je u šupljinu trupa tokom mumificiranja kao zamjena za srce ako je tijelo ikada iz bilo kojeg razloga bilo lišeno ovog važnog organa.


Nalazi su objavljeni 24. januara u časopisu Frontiers of Medicine.


Primjedbe

Popularni tekstovi

Šta treba znati o Q groznici?

Pametni beton antičkih Rimljana omogućio trajnost njihovih građevina

Fizika i hemija majoneze