Grobnica iz doba Hatšepsut otkrivena u Egiptu

(Image credit: Courtesy of the Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)


Arheolozi u Egiptu otkrili su 3500 godina staru kraljevsku grobnicu u blizini Luksora. Grobnica je vjerovatno izgrađena u vrijeme kada je Hatšepsut, faraonka, vladala drevnim Egiptom zajedno s Tutmozisem III. 

Otkriće je u januaru 2023. objavilo Ministarstvo turizma i antikviteta.

Mostafa Waziri, čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete, rekao je: "Prvi elementi koji su dosad otkriveni u grobnici izgleda ukazuju na to da datira iz 18. dinastije" faraona Akhenatona i Tutankamona", javlja Heritage daily.

Grobnicu je iskopao tim arheologa iz Ministarstva turizma i antikviteta i misije New Kingdom Research Foundation, koja je povezana s MacDonald Institutom za arheološka istraživanja na univerzitetu Cambridge. Tim je pronašao grobnicu u oktobru 2022. dok je istraživao područje u blizini Luxora pod nazivom Wadi Gabbanat el-Qurud, koje se nalazi u blizini Doline kraljeva.

Tim je pronašao grobnicu u podnožju male litice, sa stepenicama uklesanim u stijenu koje vode dolje do grobne komore. Unutrašnjost je u lošem stanju očuvanosti zbog drevnih poplava koje su ispunile grobnicu vapnenačkim sedimentom i pijeskom što je uzrokovalo propadanje unutarnjih natpisa i arhitekture.

Tutmozis III je bio dijete, vjerovatno star samo 2 godine, kada je došao na prijestol oko 1479. p.n.e. a Hatšepsut, njegova maćeha, bila je njegova regentica i kasnije suvladarica sve do svoje smrti oko 1458. pr. Njihova zajednička vladavina doživjela je izgradnju hrama u Deir el-Bahriju i uspješnu egipatsku ekspediciju na mjesto poznato kao Punt - koje se možda nalazilo u istočnoj Africi.

Novootkrivena grobnica sadrži višestruke ukope, a arhitektura, ukazuje da je grobnica mijenjana nekoliko puta nedugo nakon što je prvi put izgrađena.

Primjedbe

Popularni tekstovi

Šta treba znati o Q groznici?

Pametni beton antičkih Rimljana omogućio trajnost njihovih građevina

Fizika i hemija majoneze