Jaja i frižideri: treba li jaja držati u frižideru
Nedavno je jedan britanski kuhar, navodno poznat, izjavio kako "nikada ne bismo trebali držati jaja u frižideru. I to su prenijeli neki domaći mediji, označivši to kao "KORISTAN SAVJET". Uglavnom, razlozi koje ima su banalni - da jaja "povuku" miris druge hrane ili da nisu dobra za kolače.Navedim nekoliko razloga ZAŠTO BISTE MORALI DRŽATI JAJA U FRIŽIDERU. Savjet da se jaja drže van frižidera je opasan po zdravlje i potencijalno smrtonosan.

1. Jaja su savršena podloga za razvoj bakterija. Iako imaju ljusku, ona je porozna i jaja se, nećete vjerovati, mogu pokvariti.  Jedna od najopasnijih bakterija koja vreba iz nepropisno skladištenih jaja je Salmonella enteritidis. Simptomi trovanja su groznica, bolovi u stomaku, povraćanje proliv. Ovo je opasan patogen koji uzrokuje neugodne simptome ako ste zaraženi. Salmonella enteritidis može zaraziti jaja koja jedemo na dva različita načina. Može proći kroz ljusku jajeta, a zatim se razmnožavati unutar jajeta. Ili salmonela može zaraziti kokošje jajnike, što može kontaminirati jaje. 

U nekim zemljama, poput SAD, jaja se peru prije stavljanja na tržište, što uništava zaštitni sloj ljuske jajeta, pa bakterija može lakše ući. Ali u zemljama, poput naše, gdje se jaja ne peru, postoji mogućnost kontaminacije jajeta pri upotrebi- bakterije s ljuske prilikom lomljenja jajeta mogu dospjeti unutra. Neoprana jaja bi se mogla držati na sobnoj temperaturi - ali čemu rizikovati? Hladnoća usporava razmožavanje bakterija. 

U nekim evropskim zemljama u marketima jaja ne drže u hladnjacima... a to baš i nije pametno. U EU se preporučuje držaje jaja na hladnom, ali ne u hladnjaku i u dosta zemalja u EU se jaja prodaju na policama, nisu u hladnjaku. Mislim da kod nas ne možete jaja prodavati ako nisu u hladnjaku.


2. Jaja će trajati duže u frižideru

3. A gdje da ih držite? U frižideru su najsigurnija da se ne slome, najmanje  smetaju. U frižideru ima i pretinac namijenjen za jaja. Zašto biste ih držali bilo gdje drugo?


Nejasno je šta kuhar s početka priče radi, ali većina hrane se može držati u plastičnim kutijama i tako se sprječava širenje mirisa u frižideru i na drugu hranu. Jaja se prije upotrebe uvijek mogu na par minuta držati na sobnoj temperaturi - naime, teže je napraviti čvrst snijeg od bjelanaca ako su jaja bila hladna i tijesta s jajima koja su bila na sobnoj temperaturi su bolja. 


Još jedan od opasnih kulinarskih trendova je nepasterizovano mlijeko i sirevi te drugi mliječni proizvodi od nepasterizovanog mlijeka. Ovo je naročito trend u visokoj kuhinji i Michelin restoranima. Za njih je maltene uvreda da služe  sireve od pasterizovanog mlijeka. No - ne mora se dogoditi, ali postoji rizik - sirovo mlijeko može biti kontaminirano bakterijama. Zapravo, mogli biste ga piti samo netom iz vimena. Prema STAT, sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka su 840x veći rizik od pasteriziranog mlijeka i produkata od njega. 

Nepasterizirano ili sirovo mlijeko i sirevi od sirovog mlijeka mogu biti kontaminirani brojnim različitim bakterijama od kojih se ljudi mogu razboljeti, uključujući E. coli, salmonelu, listeriju i kampilobakter.

Da li su sirevi od nepasterizovanog mlijeka ok za konzumaciju - da, kažu ako su dobro spremljeni, imaju navodno bogatiji okus... ali da li je vrijedno rizika?

Naravoučenije: izbjegavajte pomodne kulinarske prakse, artisan sireve od nepasterizovanog mlijeka i držite se nauke, zdravog razuma i dobrih sanitarno-higijenskih uslova.

Primjedbe

Popularni tekstovi

Šta treba znati o Q groznici?

Pametni beton antičkih Rimljana omogućio trajnost njihovih građevina

Fizika i hemija majoneze