AI unapređuje mRNA vakcineSoftverski alat umjetne inteligenciju (AI) optimizira sekvence gena pronađene u mRNA vakcinama. Novu metodologiju razvio je kalifornijski ogranak Baidu Researcha, ogranak za istraživanje umjetne inteligencije pretraživača Baidu sa sjedištem u Pekingu. 

Ovo bi moglo pomoći u stvaranju vakcine koje su snažnije i stabilnije od standardnih. Softver posuđuje tehnike iz računalne lingvistike za dizajniranje sekvenci mRNA sa zamršenijim oblicima i strukturama od onih koji se koriste u trenutnim vakcinama. Alat je već korišten za optimizaciju najmanje jednog odobrenog cjepiva: vakcine protiv COVID-19 pod nazivom SW-BIC-213, jenog tipa buster vakcina protiv COVID-19.

Ovo je objavljeno u radu u Nature od 2. maja 2023. pod naslovom "Algorithm for Optimized mRNA Design Improves Stability and Immunogenicity".

Proces koji se ovdje primjenjuje je optimizacija kodona (u iRNK/mRNA), što vodi efikasnijoj produkciji proteina od interesa. 

Alat se zove LinearDesign i potrebno mu je samo nekoliko minuta da se radi laptopu. U validacijskim testovima na vakcinama koje su testirane na miševima, izazvala odgovore antitijela i do 128 puta veće od onih postavljenih nakon imunizacije s konvencionalnijim vakcinama. Algoritam je također pomogao produžiti stabilnost vakcina i rok trajanja do šest puta u standardnim testovima u epruvetama koji se izvode na tjelesnoj temperaturi.


Primjedbe

Popularni tekstovi

Umjetna inteligencija i mi: dobar, loš, zao

Solarna energija i fotoelektrični efekat: kako uhvatiti Sunce?

Vrana ili gavran?