Genetičke mućke: kako je nastalo perje?

 


Kako su gmizavci dobili perje i postali - ptice i pernati dinosauri (o da, podsjećam da ptice JESU  dinosauri, jedini preživjeli)?

Očigledno - vrlo lako. S vrlo malo  mutacija. 

Manipulacija jednim genskim putem pretvara ljuskava stopala kokoši u pernata. Gen kodira protein sonic hedgehog (Shh), signalnu molekulu koja je uključena u embrionalni razvoj. Ovi rezultati, objavljeni u maju 2023. u Science Advances, pokazuju da evolucijski skok - od krljušti do perja - ne zahtijeva velike promjene u sastavu ili ekspresiji genoma.

Naučnici s Univerziteta Ženeva su ubrizgavanjem molekule specifične za Shh u krvotok embrija kokoši u razvoju, uspješno su  pokrenuli rast perja na koži nogu mladog pilića.

UNIGE/Cooper & Milinkovich


Rad sugeriše da će istraživanje puteva ekspresije gena kao što je Shh pomoći u boljem razumijevanju procesa koji dovode do diferencijacije i evolucije vrsta.

Inače zanimljiva je priča oko sonic hedgehog gena - ime je dobio naravno po animiranom junaku Sonic hedgog jer pripada porodici "ježastih" gena (hedgehog) koji ako mutiraju ,stvaraju embrione sa nekom vrstom mali bodlji. 

Primjedbe

Popularni tekstovi

Umjetna inteligencija i mi: dobar, loš, zao

Vrana ili gavran?

Solarna energija i fotoelektrični efekat: kako uhvatiti Sunce?