Mpox više nisu globalna zdravstvena prijetnja


Mpox — bolest uzrokovana virusom majmunskih boginja — više nije hitan javnozdravstveni problem od međunarodne važnosti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. maja 2023. To je godinu dana trajanja hitnog stanja. 

Milioni vakcina protiv boginja podijeljene su kako bi se usporilo širenje, uglavnom u bogatim zemljama. Vakcine i tretmani uglavnom su bili nedostupni u Africi, gdje su boginje nesrazmjerno utjecale na siromašno stanovništvo u udaljenim područjima mnogo prije izbijanja 2022. godine.

 Ovo izbijanje u bogatim zemljama, posebno kod MSM populacije, skrenulo je pažnju na ovu bolest.  Bolest je, u nekim krugovima, progašavana "karakterističnom za gay populaciju", bolešću gayeva i spolno prenosivom bolešću što je produbilo stigmu i podsjetilo na početak pandemije HIV. Bilo je negirana činjenice da se Mpox ne prenose samo spolnim putem, nego da su načini prenosa mnogo širi i da se prenosi i aerosolom i drugim oblicima bliskog kontakta.To znači i da je mogu dobiti heteroseksualne osobe. 

 Neki se istraživači brinu da će ova odluka odvući osnovne resurse od bolesti te da će ova bolest opet dobiti status zanemarene tropske bolesti (neglected tropical disease).

WHO naglašava kako ne žele da ovo bude zanemarena bolest nego žele da se više ulaže u jačanje kapaciteta borbe s ovom bolešću i sprječavanju širenja naročito u Africi. Treba imati na umu da je ovaj virus pokazao moć mutiranja i da ga treba držati na oku.


Primjedbe

Popularni tekstovi

Vrana ili gavran?

Umjetna inteligencija i mi: dobar, loš, zao

Solarna energija i fotoelektrični efekat: kako uhvatiti Sunce?