Odobrenje za vakcinu protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV)
Uskoro ćemo imati i prvu vakcinu za zaštitu od respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). Vakcinu je 3. maja 2023. odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za osobe starije od 60 godina.

Vakcinu zvanu Arexvy razvila je farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline(GSK), a radi se o adjuvantnoj vakcini koja štiti od bolesti donjeg respiratornog trakta (LRTD -lower respiratory tract disease) uzrokovane RSV-om. Ova vakcina se neko vrijeme najavljuje. Bazirana je na F-proteinu resspiratornog sincicijalnog virusa.

Dobije li odobrenje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) – koje bi moglo biti do jula– vakcina će biti dostupna u apotekama i klinikama u SAD-u do jeseni. I Evropska medicinska agencija (EMA) j preporučila ovu vakcinu i za nadati se da će ona uskoro biti odobrena i dostupna u Evropi. 

U većini slučajeva RSV nije mnogo gori od obične prehlade, ali za starije ljude, posebno one s izraženim zdravstvenim problemima, može biti smrtonosan. Samo u SAD-u oko 14 000 ljudi starijih od 65 godina umire svake godine zbog RSV-a, a mnogo više desetaka hiljada bude primljeno u bolnicu.

Sigurnost i efikasnost Arexvy temelji se na analizi podataka iz FDA randomizirane, placebom kontrolisane kliničke studije provedene u SAD i na međunarodnoj razini na osobama u dobi od 60 godina i starijima. Glavna klinička studija Arexvyja osmišljena je za procjenu sigurnosti i efikasnosti pojedinačne doze primijenjene na osobama u dobi od 60 godina i starijima. Sudionici će ostati u studiji kroz tri sezone RSV-a kako bi procijenili trajanje efikasnosti te sigurnost i efikasnost ponovljene doze. 

U ovoj studiji približno 12 500 sudionika primilo je Arexvy, a 12 500 sudionika placebo. Među sudionicima koji su primili Arexvy i sudionicima koji su primili placebo, vakcina je značajno smanjila rizik od razvoja bolesti donjeg respiratornog trakta povezanih s RSV-om za 82,6% i smanjila rizik od razvoja teškog oblika bolesti povezane s RSV-om za 94,1%.

Potrebno je da se ova vakcina testira i na djeci i utvrdi njena efikasnost.

Naime, vrlo mala djeca također su u opasnosti ako virus uzme maha. Procjenjuje se da teške infekcije uzrokuju 100 do 500 smrti dojenčadi u SAD-u svake godine, s tim da je taj broj u zemljama u razvoju puno veći. 

Upala izazvana RSV-om može lako ugroziti disanje dojenčadi ograničavajući njihove male dišne ​​putove. RSV je jedan od najčešćih uzroka pneumonije i bronhiolitisa kod tako male djece. Kod odraslih i veće djece, RSV uzrokuje simptome prehlade. Kod teških slučajeva RSV infekcije, potrebna je i terapiji kisikom i intubacija. Kod djece su moguće i komplikacije, poput upale uha, sekundarne bakterijske infekcije i apneje.

Sad znate zašto se virus zove "respiratorni". Ali zašto je "sincicijalni"? Šta to znači? Sincicijum je u biologiji tvorevina koja nastaje kada senekoliko ćelija spoji u jednu masu te tako nastane jedna ćelija s mnogo jedara. Ćelije skeletnih mišiča i placente su primjeri sincicija. RSV virus djeluje tako da se inficirane ćelije fuziraju zajedno, formirajući upravo sincicijum.


Krajem 2022. i početkom 2023. zabilježena su izbijanja RSV , posebno kod mal djece.

To je ozbiljan zdravstveni problem, zbog čega se radilo na vakcini protiv RSV-a već decenijama – sve do sada, bez uspjeha. Jednu od vakcina razvija i Pfizer

Primjedbe

Popularni tekstovi

Vrana ili gavran?

Umjetna inteligencija i mi: dobar, loš, zao

Solarna energija i fotoelektrični efekat: kako uhvatiti Sunce?