Sir David Attenborough: lice koje ćemo uvijek vezivati za dokumentarce o prirodi
Sir David Attenborough je danas prepoznatljivo lice prirodoslovlja i naučno-popularnih TV emisija. Malo ko ne zna za njega i, uz Davida Bellamyja i Geralda Durrella, jedan je od najpoznatijih TV prirodoslovaca i konzervacionista.  Attenborough je poznat po svojim inovativnim obrazovnim televizijskim programima, posebice seriji Life od devet dijelova, ali to nije jedina njegova serija. Od 1954. kada je počeo da pravi emisije,  do danas, snimio je preko 100 dokumentaraca. Jedan je od rijetkih koji su snimali kontinuirano, do crno-bijele tehnike do 3D, a danas je jedan od pionira 3D dokumentaraca. Svoj stil je mijenjao i definitivno se njegove rane i kasne emisije veoma razlikuju u produkciji.

David Attenborough rođen je 8. maja 1926. u Londonu. Odrastao je u Leicesteru u Engleskoj, gdje mu je otac bio direktor Univerziteta Leicester.

Još kao dijete je skupljao fosile, stijene i pokazivao zanimanje za živi svijet. U to doba, to je u Engleskoj bilo jako moderno, ali kod djece to interesovanje je prirodno. Nešto slično je bilo i sa Geraldom Durrellom. Nakon Drugog svjetskog rada, Davidovi roditelji, koji su imali još dva sina, Richarda i Johna, usvojili su dvije jevrejske djevočice iz Njemačke. Jedna od njih, Marianne, Davidu će poslije darovati komad ćilibara koji će biti prikazan u njegovom dokumentarcu iz 2004. "The Amber Time Machine".

Kada je imao 10 godina, 1936. godine, David i njegov brat Richard su otišli na predavanje Sive Sove, koji se predstavljao kao Indijanac, odnosno, autohtoni Amerikanac i koji je pričao o tome kako treba zaštiti neke vrste. Ovo predavanje je imalo veliki utjecaj na Davida Attenbourogha i usmjerilo ga u područje zaštite biodiverziteta, konzervacije i prirodnjaštva. Siva Sova je pričao o važnosti očuvanja dabra i govorio kako je treba čuvati populacije sisara koji se love radi krzna. 

Međutim, ono što djeca nisu mogla znati jeste da je Siva Sova zapravo rođen u Velikoj Britaniji, da je bijelac, koji je postao traper a lažno se predstavljao kao nativni Amerikanac. Zvao se Archibald Stansfeld Belaney i o njemu je Davidov brat Richard, inače glumac i režiser, snimio film 1999. 

Attenborough je pohađao koledž Clare u Cambridgeu, gdje je 1947. magistrirao. Zatim je 1949. počeo raditi u obrazovnoj izdavačkoj kući. 1952. završio je program obuke pri British Broadcasting Corporation (BBC) i postao televizijski producent za BBC. On je još jedan dokaz kako da biste bili dobar naučni komunikator ne morate imati doktorat. 

1985. je dobiti titulu "Sir", a do 2013. je imati 32 počasna doktorata.

Po njemu je preko 20 vrsta i rodova dobilo naučna imena. Samo neki od njih su endemično drvo iz Ekvadora, Blakea attenboroughii, nasmijani pauk Spintharus davidattenboroughi, gušter Sitana attenboroughi, ehidna Zaglossus attenboroughi te nekoliko izumrlih vrsta poput torbara Microleo attenboroughi.

David Attenborough se izjašnjava kao agnostik i u jednom od intervjua je izjavio kako mu se nikad nisu javila neka vjerska osjećanja. Također je veliki protivnik kreacionizma i ideje inteligentnog dizajna. Zbog toga je bio na meti govora mržnje fundamentalnih kršćana koji su mu čak slali pisma poručujući da "gori u paklu"... čak 2009. kada govor mržnje nije bio tako in kao danas, u eri društveni mreža. 

U intervjuu iz 2020. Attenborough je kritikovao kapitalizam kao pokretač ekološke neravnoteže, rekavši da "pretjeranosti koje nam je donio kapitalistički sistem moramo nekako obuzdati", te da "pohlepa zapravo ne vodi do radosti".


Primjedbe

Popularni tekstovi

Umjetna inteligencija i mi: dobar, loš, zao

Solarna energija i fotoelektrični efekat: kako uhvatiti Sunce?

Vrana ili gavran?