Udisanje mentola možda može poboljšati kognitivne sposobnosti kod Alzheimerove bolestiUdisanje mentola može poboljšati kognitivne sposobnosti kod životinjskih modela Alzheimerove bolesti, izvještavaju istraživači.

Istraživači s Univerziteta Cima u Navarri (Španija) pokazali su na životinjskim modelima Alzheimerove bolesti da udisanje mentola poboljšava kognitivne sposobnosti. Kratko, ponovljeno izlaganje mentolu može modulirati imunološki sistem i spriječiti kognitivni pad koji se obično vidi kod Alzheimerove bolesti.

Ova je studija otkrila da opetovana kratka izloženost ovoj tvari može modulirati imunološki sistem i spriječiti kognitivno pogoršanje tipično za ovu neurodegenerativnu bolest.

Prilikom analize njegovog mehanizma djelovanja, naučnici su primijetili da se pri mirisanju ove arome smanjuje nivo interleukina-1-beta (IL-1b), kritičnog proteina koji posreduje u upalnom odgovoru. Ovo smanjenje razine IL-1b povezano je s poboljšanim kognitivnim sposobnostima kod zdravih miševa i onih s Alzheimerovom bolešću.

Ovo istraživanje naglašava potencijal mirisa i imunoloških modulatora kao terapeutskih sredstava. Nadalje, otvara vrata razvoju terapija koje se temelje na stimulaciji i treniranju olfaktornog sistema kako bi se spriječile ili ublažile posljedice Alzheimerove bolesti i drugih bolesti središnjeg nervnog  sustava. Inhibicija IL-1b proteina nekom terapijom bi također moglo poboljšati kognitivne sposobnosti.

Mentol se već pokazao kao supstanca koja ima dejstvo na regulaciju gena i može stimulisati proizvodnju insulina. 

Rad o ovome je objavljen u maju 2023. u Frontiers in Immunology. Biće potrebne dodatne studije da se utvrdi ovaj efekat na ljudima.

Primjedbe

Popularni tekstovi

Umjetna inteligencija i mi: dobar, loš, zao

Vrana ili gavran?

Solarna energija i fotoelektrični efekat: kako uhvatiti Sunce?