Pfizer-BioNtech: vakcina stvara oko tri puta više antitijela nego kao kod oboljelih od COVID-19Prema tvrdnjama naučnika koji rade na razvoju Pfizer-BioNtech vakcine protiv koronavirusne respiratorne infekcije COVID-19, ova vakcina bi mogla pružati dugotrajni imunitet, pri čemu organizam vakcinisanih proizvodi i tri puta veće nivoe (titre) antitijela nego što su nađeni kod osoba koje se oporavljaju od ove infekcije.

Već dugo postoje strahovi da li će potencijalna vakcina za COVID-19 biti efikasna, odnosno, da li će izazvati stvaranje dovoljne količine antitijela specifičnih na virus SARS-CoV-2 koji ga neutraliziraju. Imunitet nakon infekcije drugim humanim koronavirusima traje oko godinu dana te postoji strah da bi i imunitet na COVID-19 bio kratkotrajan.

Još nije jasno koliko je jak i dug imunitet kod onih koji su bili inficirani ovom bolešću, tako da se ne može procjenjivati ni trajanje vještačkog imuniteta putem vakcina. O dugotrajnosti oba ova imuniteta – prirodnog i i vještačkog saznaćemo više tek u periodu koji dolazi, jer je potrebno prvo utvrditi da li antitijela postoje nakon godinu dana od zaraze ili primanje vakcine.

Vakcina, koju razvija farmaceutski gigant Pfizer s njemačkom kompanijom BioNtech, jedna je od prvih koje su se pojavile kao potencijalni kandidati za COVID-19 vakcinu. Ova vakcina je bazirana na informacionoj RNK i jedna je od prvih takvih u svijetu.

U prvom dijelu studije je učestvovalo 45 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 55 godina. Preliminarni podaci dobijeni su od 24 sudionika koji su dobili dvije vakcine od 10 mg i 30 mg, 12 ispitanika koji su primili jednu vakcinu od 100 mg i devet osoba koje su primile dvije doze placeba.


Prvi klinički podaci o efikasnosti ove vakcine objavljeni su prošle sedmice u radu postavljenom na preprint servisu  medRXiv  što znači da još nije pregledan niti objavljen u nekom relevatnom časopisu. Ipak, prema podacima dostupnim na ovom servisu, ova vakcina je stvorila antitijela protiv SARS-CoV-2 kod onih koji su je primili. Razine neutralizirajućih antitijela bile su od 1.8 do 2.8 puta veće od razine kod oporavljenih bolenika, što budi nadu da će vakcina pružiti dobar imunitet.

Potrebno je da ove rezultatate pregledaju stručnjaci iz struke i uvjere se u njihovu valjanost te da rad bude objavljen u nekom relevantnom naučnom časopisu. Kohorta ispitanika je bila mala i trebaće studije obaviti na većim grupama. Čak nije jasno da li veći nivoi antitijela pružaju imunitet te će Pfizer uskoro provesti veće studije da se istraže da li su vakcinisane osobe u manjem riziku da obole od COVID-19. Ipak, i ovo je optimističan znak da je razvoj vakcine protiv COVID-19 na pravom putu.

Trenutno je u fazi kliničkih studija 18 vakcina, a 129 u fazi pretkliničkih studija. Za sada se u najnaprednijem stadiju nalazi vakcina koju Univerzitet Oxford razvija s AstraZeneca.


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

O serološkim testovima na novi koronavirus

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Greške jednog Nobelovca: Luc Montagnier