Nova vrsta ćelijske diobe: asintetička fisija
U školi učimo dvije vrste ćelijskih /staničnih dioba - mitozu i mejozu. U prvoj se u toku ćelijskog/staničnog ciklusa hromosomi/kromosomi (tj. DNK) uduplaju, proizvedu dvije hromatide i onda se u ćelijskog diobi dijele po hromatidama i tako svaka novonastala ćelija ima jednak broj hromosoma (koji opet mogu sebi proizvesti drugu hromatidu. U mejozi bit je da se smanji na pola broja hromosoma, kako bi nastale ćelije/stanice sa haploidnim brojem hromosoma i kada se one spoje u oplodni, zogot ima normalna broj hromosoma.

Poslije su opisani još neki tipovi ćelijskih dioba, poput proste diobe - amitoze ili klerokineze (2012. dioba bez podjele citoplazme, vrsta regulatornog mehanizma protiv raka, ali još naučna zajednica nije složna oko toga). 

Otkrivena u ćelijama kože ribe zebrice (Danio rerio), ova novouočena podjela, nazvana asintetička fisija, mogla bi biti privremena mjera koja se koristi kada je rast brz kako bi se osiguralo da ima dovoljno kože za kretanje. Ovu diobu je opisala grupa tajvanskih naučnika u radu objavljenom u Nature pod naslovom "Skin cells undergo asynthetic fission to expand body surfaces in zebrafish". 

Kod ove čudne diobe, ćelije ne proizvode više DNK, a podijele DNK (hromosome) između sebe - ali nijedna ćelija ne dobije potpunu kopiju. Drugim riječima, niti jedna od nastalih ćelija nema svu DNK, sve gene. 

Tajvanski tim, predvođen dr. Chen-Hui Chenom, uspio je obojiti  svaku indiviualnu ćeliju kože ribe-zebrice i posmatrati što se događa na larvama ove vrste, inače jednog od omiljenih modela u biologiji. Kako su ove larve veoma male, tako su mogli pratiti što se događa na ćelijama. Oni su htjeli pratiti šta se dešava s individualnim ćelijama u toku rasta i razvoja jedinke te kako ćelije kože omogućavaju rast jedinke.

Prateći ovako ćelije, naučnici su detektovali kako se neke ćelije dijele i po nekoliko puta, ali bez replikacije DNK. Pri tome, dešavale su se greške u diobi. Neke diobe su bile asimetrične, a kod nekih bi se događalo čak da ćelije "odustanu" od diobe.

No zašto ove ćelije ne repliciraju DNK? U čemu je smisao toga? Chen i kolege misle da je to zato što treba da se stvori što više kože (odnosno ćelija) kako bi se omogućio rast organizma onda kada je rast brzo potreban. Ova dioba omogućava brzo širenje površine organizma.

To bi moglo biti dobro objašnjenje jer nakon nekoliko sedmica ribe-zebrice se riješe ovih ćelija nastalih tom čudnom diobom i zamijene ih normalnim ćelijama. Biće potrebno istražiti koliko je raširena  ova vrsta neobine diobe i da li se javlja i kod drugih organizama. Chan KY, Yan CCS, Roan HY, et al. Skin cells undergo asynthetic fission to expand body surfaces in zebrafish. Nature. 2022;05:119–125. doi: 10.1038/s41586-022-04641-0

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru