Bliže smo vakcinama koje liječe tumoreNaučnici razvijaju vakcinu protiv nekih vrsta tumora i testiraju je u pretkliničkim studijama, na psima.

Nizozemski istraživači iz Centra za rak u Amsterdamu, Veterinarskog referentnog centra Korte Akkeren i sa Fakulteta farmaceutskih nauka u Švajcarskoj, razvili su vakcinu protiv jedne vrste raka, pod nazivom Griffioen, po Arjanu Griffioenu, prof. eksperimentalne onkologije na Amsterdam UMC.

Prethodna istraživanja pokazala su da krv koja hrani tumore raka ima protein zvan vimentin, koji igra važnu ulogu u isključivanju imunološkog sistema. Vimentin je važan protein filamenata citoskeleta u određenim ćelijama (u ćelijama mezenhima). Međutim, kada dođe do prekomjerne ekspresije ovog intracelularnog proteina i on postane i esktracelularni protein, radi se o patološkim promjenama koje se povezuju s rakom određenih tkiva.

Sada studije na laboratorijskim miševima i kućnim ljubimcima oboljelim od raka, objavljene u Nature Communications u maju 2022, pokazuju da vakcina može blokirati stvaranje vimentina unutar tumora i čini se da je to efikasna terapija i protiv tumora.

Istraživači su tom vakcinom liječili 35 pasa oboljelih od raka mokraćnog mjehura i kostiju - polovica ih je preživjela do kraja 400-dnevnog testnog razdoblja, a dva su se potpuno oporavila.

Među pacijentima s psima bio je i 10-godišnji pas rase malino/belgijski ovčar Rax  (na slici gore) koji je obolio od raka kostiju. Nakon tretmana tumori su nestali. Rax je time postao prvi par u Nizozemskoj koji je izliječen od raka kostiju vakcinom. U prosjeku, psi kojima se utvrdi tip tumora koji je imao Rax žive oko 70 dana, ako se ne krene s hemoterapijama i operacijom, a onda mogu živjeti u prosjeku još godinu dana.

Tim se nada da će ovo istraživanje pridonijeti  stvaranju vakcine protiv raka koje djeluje i na ljude.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane