Discokeryx xiezhi: čudna fosilna žirafaLamarckova i Darwinova žirafa su misaoni eksperimenti, bolje rečeno, ilustracije Lamarckove i Darwinove teorije razvoja živog svijeta. Prema Lamarckovoj teoriji, žirafe su namjerno produžavale svoje vrat, istezale se, da bi dohvatile lišće visoko na drveću. Darwinove žirafe, pak, imale su različite dužine vratova i one koje su imale duže, opstale su i prenosile svoju osobinu na potomke jer se ta osobina pokazala dobrom za opstanak vrste. 

Možda ni jedna ni druga verzija nije tačna. Zašto su žirafe razvile duge vratove?

Sada naučnici imaju pravu-pravcatu pražirafu koja je srodnik ovih današnjih i - bila je u najmanju ruku čudna.

Novoopisana vrsta žirafa koja je živjela prije milion godina u Kini sugeriše kako je žirafa mogla dobiti svoj dugi vrat. Discokeryx xiezhi, nazvan po mitskom stvorenju nalik jednorogu iz kineske mitologije, imao je debelu glavu optimiziranu za borbe velike brzine i udaranja glavom. Ova bića su imala kao neku vrstu kacige na glavi.

Njegovo otkriće dodaje veću težinu teoriji da su žirafe razvile duže vratove za seksualno natjecanje, pri čemu su mužjaci žirafa sudjelovali u nasilnim borbama zamahujući vratom, a duži vratovi privlače parove. Rad o ovoj neobičnoj izumrloj vrsti objavljen je u Science pod naslovom ,,Sexual selection promotes giraffoid head-neck evolution and ecological adaptation".

Dakle - možda nije do lišća i drveća nego do dobrog starog seksa. No kako god - borba za opstanak tj. hranu ili borba za produženje vrste glavni su drajveri evolucije. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane