Gdje se nalaze najstarija stabla na Zemlji?
Gdje se nalaze najstarija stabla na Zemlji?

Studija, objavljena u Conservational Biology  nudi odgovor na to pitanje: dok se najveće i najviše drveće sreće u plodnijim područjima srednjih nadmorskih visina, najstarije drveće se nalazi na ekstremnim mjestima. 

Ekstremno stara stabla imaju važnu ulogu u pružanju uvida u istorijske klimatske događaje, ali imaju i kulturološku, pejsažnu vrijednost. Izazivaju divljenje čak i kada izgledaju više mrtva nego živo biće jer osjećamo kako su ta stabla duže od nas na ovoj planeti.

Naučnici nisu imali mnogo podataka o distribuciji ovih stavala kako bi se bolje mogle planirati aktivnosti konzervacije. U studiji, internacionalni tim naučnika je Izvukao informacije o 197 855 jezgri stabala na 4 854 mjesta i kombinirali su ih s drugim podacima o starosti stabala s daljnjih 156 mjesta, kako bi odredili starospot najstarijih stabala na svijetu i kvantificirali faktore koji utječu na njihovu globalnu distribuciju. 

Otkrili su da su izuzetno stara stabla, ona starija od 1000 godina rijetka. Među 30 pojedinačnih stabala starijih od 2000 godina, 27 se pojavilo u visokim planinama. Ovaj model sugeriše kako se mnoga od postojećih najstarijih stabala pojavljuju u visokim, hladnim i sušnim planinama s ograničenim ljudskim ljudskim djelovanjem i prisustvom. Međutim, globalno zatopljenje i širenje ljudskih aktivnosti mogu izazvati brz pad populacije iznimno starih stabala.

Pojedine vrste drveća imaju genetičku sklonost da žive stotinama godina jer posjeduju gene koji su važni za obnovu i korekciju grešaka kojenastaju pri diobi ćelija.

Smatra se kako su najstarija drvo na svijetu bor vrste Pinus longaeva iz područja subalpskog pojasa na zapadu Sjedinjenih Država, u državama Utah, u Nevadi i Kaliforniji. Smatra se da je jedan primjera ove vrste iz bio star preko 4800 godina. Nažalost dosta ovako starih primjeraka ove vrste, poput simbolično nazvanih Prometej i Metuzalem,  stradalo je, što zbog starosti, što zbog sječe.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Kako očistiti kamenac s česmi i drugih površina?