Kako dohakati PFAS dugotrajnim hemikalijama?
Naučnici su razvili lakši, jeftiniji pristup za razgradnju klase dugotrajnih hemikalija ("forever chemicals")  koje se nazivaju per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS). Te se tvari naširoko koriste u proizvodima kao što su pjene za gašenje požara, vodootporna odjeća i za neprianjajuće posuđe.

PFAS sadrže nizove atoma ugljika spojene na atome fluora, koji se međusobno tako čvrsto vežu da ih je gotovo nemoguće rastaviti. Spojevi odbijaju ulje i vodu i mogu izdržati trenje i visoke temperature, što ih čini vrlo popularnim u industriji. Spojevi PFAS o kojima je riječ, sadrže hemijsku skupinu zvanu karboksilna kiselina, malu skupinu atoma ugljika, kisika i vodika.

Ali oni se ne raspadaju u tipičnim uslovima okoline, a trenutne metode odlaganja obično zahtijevaju visok pritisak i temperature iznad 1000 °C. PFAS se nakupljaju u tlu i vodi i mogu postojati u ljudskom tijelu nakon što se progutaju. Studija iz 2015. otkrila je PFAS u krvi 97% Amerikanaca, a naučnici su ih povezali sa stanjima uključujući bolesti štitnjače, visok holesterol i rak. Prema toj studiji, postoji korelacija između poremećaja hormona štitnjače i PFAS.

Novi pristup cilja na hemijsku skupinu koja sadrži kisik kako bi se PFAS konačno razgradio u bezopasne proizvode. Ta metoda, koju je 18. avgusta  objavila Brittany Trang u časopisu Science, pokazala se obećavajućom u razbijanju jedne od najvećih skupina PFAS-a korištenjem jeftinih reagensa i temperatura od oko 100 °C.

U čemu je fora?

Ova nova tehnika koristi nešto što je jeftino i dostupno- natrijum hidroksid, jaku bazu koja jepotrebna u procesu pravljenja spuna i DMSO, dimetil sulfoksid. I sada, naime,  postoje tehnike uklanjanja PFAS, ali su skupe. 

Kad je tim zagrijao smjesu natrijum hidroksid, DMSO i PFAS do temperature vrenja, odmah je razgradio jedan od najvećih podskupova PFAS spojeva. Komputerski proračuni kolega s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu otkrili su da DMSO izbacuje skupinu karboksilnih kiselina.

Otprilike 40% PFAS spojeva sadrži karboksilne grupe i stoga bi se potencijalno mogli razgraditi novim pristupom. Ovo znači i da nova metoda ne možerazložiti sve PFAS spojeve, amoonekoji imaju karboksilnu grupu. No, opet zuhar je. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Kako očistiti kamenac s česmi i drugih površina?