Teret pandemije: više od 10 miliona djece ostalo bez jednog ili oba roditelja/skrbnika
Prema novoj studiji objavljenoj u septembru 2022. u JAMA Pediatrics, broj djece za koju se procjenjuje da je doživjela smrt roditelja ili skrbnika kao posljedicu pandemije COVID-19 popeo se na više od 10,5 miliona u svijetu od 1. maja 2022. 

Nova studija, u kojoj su sudjelovali Univerzitet Oxford, Imperial College, Afrički institut za matematičke znanosti, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), temelji se na najboljim dostupnim i najkonzervativnijim podacima u posljednje vrijeme objavio WHO o prekomjernom broju umrlih od COVID-19 (14,9 miliona do 31. decembra 2021.), kako bi se utvrdile procjene djece bez roditelja u svakoj zemlji. Ovo je prvi put dostupnost ovih sveobuhvatnih podataka o prekomjernim smrtnim slučajevima za svaku zemlju i omogućilo je kreatorima podataka da ažuriraju globalne minimalne procjene pandemije siročadi i smrti skrbnika među djecom na temelju ovih prekomjernih smrtnih slučajeva.

Prekomjerni broj smrtnih slučajeva obično se definiše kao razlika između posmatranog broja smrtnih slučajeva u određenim vremenskim razdobljima i očekivanog broja smrtnih slučajeva u istim vremenskim razdobljima. Procjene viška smrtnih slučajeva mogu pružiti informacije o teretu mortaliteta koji je potencijalno povezan s pandemijom COVID-19, uključujući smrtne slučajeve koji se izravno ili neizravno pripisuju COVID-19.


U ovoj studiji autori su analizirali smrtnost na razini zemlje, stope plodnosti i podatke o nacionalnoj prekomjernoj smrtnosti koje su pružili WHO, Economist i Institut za mjerenje i procjenu zdravlja, te su upotrijebili matematičko modeliranje za razvoj globalnih procjena na temelju procjena WHO-a, koji su bili najkonzervativniji.

Globalno gledano, djeca koja dožive gubitak roditelja ili skrbnika izložena su povećanom riziku od siromaštva, iskorištavanja i seksualnog nasilja ili zlostavljanja, infekcije HIV-om, izazova mentalnog zdravlja i ozbiljne nevolje.

Početna, prva studija te vrste, u saradnji s 13 međunarodnih organizacija, otkrila je da je najmanje 1,5 miliona djece doživjelo smrt roditelja, skrbnika ili oboje, zbog smrti povezanih s COVID-19 u prvih 14 mjeseci pandemije. Prije pandemije COVID-19, procjenjuje se da je u svijetu bilo oko 140 miliona djece bez roditelja.

U naknadnoj globalnoj studiji, koja je uključila povećanu dostupnost viška podataka o smrti (za nekoliko zemalja s niskim i srednjim dohotkom), i uzela u obzir brze promjene doživljene tijekom pandemije, kao što je pojava Delta varijante, autori su proširili svoje procjene modeliranja za uključivanje epidemioloških karakteristika sirotišta i smrti skrbnika povezanog s COVID-19 - otkrivajući minimalni broj djece bez roditelja na globalnoj razini porastao na 5,2 miliona do 31. oktobra 2021.

Autori su koristili istu metodologiju za kombinovanje dobno specifičnih smrtnih slučajeva i stopa plodnosti kako bi proizveli procjene gubitka skrbnika među djecom, za svaku studiju. Uzeli su u obzir višak podataka o smrti kada su bili dostupni za prve dvije studije; a za ovu treću studiju, autori su mogli upotrijebiti prekomjerne smrtne slučajeve za svaku zemlju (osim kada su dodatni smrtni slučajevi bili negativni), kako bi ažurirali procjene gubitka roditelja i njegovatelja povezane s COVID-om 19.

"Rezultati iz našeg ranijeg izvještaja pokazali su da je dvoje od troje pogođene djece u dobi između 11 i 18 godina diljem svijeta", rekla je profesorica Lucie Cluver, autorica s Odjela za socijalnu politiku i intervenciju Univerziteta u Oxfordu koja je pomogla u vođenju ovog rada. "Znamo da mogu imati koristi od paketa podrške utemeljenih na dokazima koji uključuju roditeljske programe i ekonomsku potporu, a izbjegavaju smještaj djece u institucionalnu skrb. Naši nalazi pokazuju hitnu potrebu ulaganja u planove odgovora na fokusirane na djecu u najvećem riziku upogođenim područjima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Kako očistiti kamenac s česmi i drugih površina?