Protoni koji imaju u sebi česticu težu od njih samihProtoni bi mogli sadržati elementarnu česticu koja ima veću masu od njih samih. Ovo je još jedan signal da u fizici elementarnih čestica ne mora 2+2 biti uvijek 4. 

Protoni su kompozitne čestice koje se sastoje od tri elementarne čestice i to fermiona, tipično 2 gornja i jednog donjeg kvarka. Ostali kvarkovi - vršni, dubinski, čarobni i čudni (top, bottom, charm i strange) imaju  veće mase i nestabilni su. Čarobni kvark je vrsta elementarne čestice od kojih se sastoji tvar, a prema masi je treći najteži kvark po redu između šest okusa kvarkova.

Protoni također mogu sadržavati čarobni kvark, elementarnu česticu koja je 1.5 puta veća od mase samog protona. Što je još čudnije, kada proton ima čarobni kvark, ova teška čestica i dalje nosi samo oko polovinu mase protona.

Ova magija se svodi na probabilistički svijet kvantne fizike. Iako čarobni kvark ima veliku masu, vjerovatnost da će se pojaviti u protonu prilično je mala, tako da se velika masa i mala vjerojatnost međusobno poništavaju. Odnosno - vrlo malo protona ima u sebi čarobni kvark. Proton ne preuzima punu masu čarobnog kvarka. Naučnici još ne znaju mnogo o građi protona, a i sami kvarkovi imaju mnogo misterija.

Rad o dokazima kako čarobni kvark možepostojati u protonu objavljen je u Nature u avgustu 2022. pod naslovom "Evidence for intrinsic charm quarks in the proton" i dolazi od NNPDF kolaboracije.

Više na potkastu Nature:https://www.nature.com/articles/d41586-022-02237-2 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Kako očistiti kamenac s česmi i drugih površina?