Artemis: šta očekivati?Artemis I još nije lansirana, uprkos dva pokušaja. No to neznači da je ovaj novi svemirski program osuđen  na propast, nego da su ljudi koji ga vode vrlo oprezni i da se sve višestruko provjerava.

NASA je najavila program Artemis kao „prvi korak u sljedećoj eri ljudskog istraživanja“. Zajedno s komercijalnim i međunarodnim partnerima, NASA nastoji uspostaviti održivu prisutnost na Mjesecu kako bi se pripremila za misije na Mars. Ako bude uspješan, program Artemis će izvesti prvu misiju slijetanja na Mjesec s posadom i to od Apolla 17, koji je sletio u decembru 1972. goine, što je bila posljednja ekspedicija s posadom programa Apollo. U suštini, program Artemis bi predstavljao veliki povratak SAD, ali i čovječanstva, na Mjesec. Međutim, Artemis je doživio i niz kritika od iskusnih poznavaoca svemirskih istraživanja.

Naziv Artemis, odnosno Artemida, prema božici lova iz grčke mitologije, nije slučajan: Artemida je i božica Mjeseca, te sestra bliznakinja Apolona, po kojem je program Apollo dobio ime.

Za ovaj program, NASA ima novu raketu, koja se zove Space Launch System (SLS). To je raketa izuzetne jačina, a na vrhu nosi letjelicu Orion. Orion može nositi do četiri astronauta i letjeće oko Mjeseca.

Artemis I nije, nažalost,  lansirana u prva dva pokušaja od 29. avgusta 2022. i 3. septembra 2022. NASA-in ambiciozni Space Launch System (SLS) i njegova popratna kapsula - ostaju u pripremnoj fazi. Naime, došlo je do curenja u cijevima za gorivo koje dovode tekući vodik do rakete. Ovo predstavlja problem jer vremena jesve manje: ako se SLS ne može brzo popraviti na podlozi, moraće se vratiti u garažu kako bi mu se promijenile baterije. A lansiranje se može dogoditi samo na određene datume kako bi se osiguralo da Artemis I, predodređen za višesedmični probni let oko Mjeseca, ode tamo gdje je treba.

Primarni ciljevi za Artemis I su pokazati Orionove sisteme u okruženju svemirskih letova i osigurati potrebne uslove prije prvog leta s posadom na Artemisu II, koji bi trebao biti lansiran u maju 2024. Artemis II bi trebao imati četveročlanu posadu i uraditi prolazak pored Mjeseca, ali ne i spuštanje.

Iduća misija, Artemis III, planirana za 2025. godinu, također bi imala 4 člana posade, ali bi se dva spustila na Mjesec, dok bi Artemis IV bila misija koja bi započela granju svemirske stanice Gateway Space Station. Do sada je planirano je šest misija, do 2028. godine, koje su povezane s a još jednim programom i to internacionalnim – svemirskom stanicom Lunar Gateway u orbiti Mjeseca, koja je zajednički poduhvat, NASA-e, Evropske svemirske  agencije (ESA), Kanadske svemirske agencija (CSA) i Japanske svemirske agencije (JAXA). Postoji još predloženih misija do 2033.

Ovaj program bi pružio nove prilike za dobijanje informacija o Mjesecu, u planu je izgradnja svemirske stanice koja bi naslijedila na neki način ISS, a cijeli poduhvat je zapravo preludij za potencijalnu misiju na Mars.

Međutim, program, a naročito Lunar Gateway, doživjeli su i kritike. Zrakoplovni inženjer, osnivač Društva za Mars Robert Zubrin izrazio je svoje negodovanje zbog Lunar Gateway, smatrajući da bi efikasnij put bio slijetanje na Mjesec pomoću sistema koji je nazvao Moon Direct. Kriticizam je  uputio i astronaut Buzz Aldrin, upravo zbog Gatewaya i podržao je Zubrinovu ideju Moon Direct.

Da li je Artemis početak kolonizacije Mjeseca? To u ovom trenutku ne možemo znati. Ne možemo znati ni da li će biti uspješan. Ali ovaj program svakako ima i strateški značaj za Sjedinjene Države, Evropu, Japan i Kanadu, pored sve izraženijeg prisustva Kine na Mjesecu, koja u partnerstvu s Rusijom ima svoj program istraživanja Mjeseca.


Tekst Jelena Kalinić je preuzet i ažuriran s Glas Amerike

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Soda bikarbona i "alkalna prehrana" - opasni mitovi koji ne umiru

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Kako očistiti kamenac s česmi i drugih površina?