DNK dokazi da su očevi kroz istoriju uglavnom bili stariji od majkiKombinacija stariji otac-mlađa majka je dominantna kombinacija stotinama hiljada godina. Muškarci su u prosjeku postajali roditelji  7 godina kasnije nego žene u posljednjih 250 000 godina. Istraživači su koristili mutacije DNK koje roditelji prenose na svoju djecu kako bi otkrili da je prosječna dob začeća za žene bila 23,2 godine i 30,7 godina za muškarce. Razlozi mogu biti biološki - muškarci mogu imati djecu kasnije u životu nego žene - ili mogu uključivati društvene faktore, poput činjenice da neka društva vrše pritisak na muškarce da izgrade svoj status prije nego što postanu očevi. Nije neobično ni da se njeguje izgled tako da muškarci izgledaju starije i zrelije, a žene mlađe - recimo salt&pepper look kod muškaraca. 

Rad je izašao u januaru 2023. u Science Advances pod naslovom "Human generation times across the past 250,000 years".

Neobičnost ovog novog nalaza, koji doduše, i nije neočekivan, ogleda se u tome što su naučnici mogli ići dalje u prošlost - prethodne analize su obacile samo do peroda prije otprilike 40 000 godina, odnosno zadnjeg ledenog doba i paleolitika.

Kako su to naučnici uspjeli?

Sva djeca imaju nove mutacije koje njihovi roditelji nemaju. Ove mutacije nastaju kada se DNK ošteti prije začeća ili zbog slučajnih grešaka tokom diobe ćelija. Istraživanja pokazuju da stariji roditelji prenose više mutacija od mlađih roditelja, a postoje razlike između muškaraca i žena.

Ova informacija nije dovoljna da se istraži veliki broj genoma - bila je potrebna računalna pomoć.

Naučnici su koristili su softver za pročešljavanje podataka iz studije iz 2017. na oko 1500 Islanđana i njihovih roditelja koji su pratili dob začeća i genetičke promjene između tri generacije. Program je naučio povezivati određene mutacije i njihovu učestalost s dobi i spolom roditelja. Tim je zatim primijenio novouvježbani model na genome 2500 modernih ljudi koji žive diljem svijeta, kako bi identifikovali mutacije koje su se pojavile u različitim točkama ljudske povijesti. Određivanjem datuma kada su se te mutacije pojavile, tim je uspio mapirati prosječnu dob mama i tata tokom milenija. Naša vrsta se pojavila prije oko 300 000 godina, tako da je ova studija praktično obuhvatila čitavo naše postojanje.

Pokazalo se da je prosječa dob u kojoj ljudska jedinka ima djecu u toku svog ovog perioda  26.9 godina. Prosječni otac kod vrste Homo sapiens uvijek je bio stariji od prosječne majke Homo sapiensa, pokazalo je istraživanje, a muškarci su postajali roditelji s 30,7 godina, naspram 23,2 godine za žene.

Ali dobna razlika se smanjila u posljednjih 5000 godina, jer žene kasnije postaju majke.

No ova studija ima i ograničenja - recimo, postoje drugi faktori koji mogu utjecati na stvaranje mutacija, a ne samo dob. Postoje jedinke koje su sklonije mutacijama, imaju veću stopu mutacija i neke koje se čine otpornijom. 

Primjedbe

Popularni tekstovi

Šta treba znati o Q groznici?

Pametni beton antičkih Rimljana omogućio trajnost njihovih građevina

Fizika i hemija majoneze