Fizičari: Da, potrebno je prati ruke najmanje 20 sekundi
Malo je onih koji bi posumnjali da dobra higijena ruku može pomoći u kontroli širenja bolesti i minimizirati rizik od infekcije, čak i ako je prenos putem kapljica i aerosola dominatan kontekstu COVID-19. Stoga je iznenađenje da nije više radova urađeno na temu fizike pranja ruku. Ali sad imamo jedan takav rad, objavljen u Physics of Fluids u avgustu 2021. pod naslovom "Will we ever wash our hands of lubrication theory?"

Iza jednostavne radnje  pranja ruku stoji složena fizika. Dvije grube površine - ruke - klize jedna preko druge druge, odvojene tankim slojem vode i sapuna. Pitanje je - koliko dugo treba trljati ruke da bi pranje imalo efekta?

Kako bi osvijetlio fizičke detalje pranja ruku, Paul Hammond, konsultant iz Bourna u Velikoj Britaniji, okrenuo se grani  dinamike fluida koja se naziva teorija podmazivanja, a koja se  opisije fiziku tankih slojeva tekućina utisnutih između površina. Hammond je svojim formulama smislio jednostavan model koji bi se mogao upotrijebiti za procjenu koliko je vremena potrebno za uklanjanje čestica veličine virusa.

Rezultati su potvrdili da je doista potrebno oko 20 sekundi trljanja ruku kako bi se sprali patogeni. Iako analiza nije uzela u obzir hemiju i biologiju pranja ruku (koliko dugo treba da sapunica disolvira, uništi lipidnu envelopu nekih virusa), autor kaže da su rezultati ohrabrujuće polazište za daljnje proučavanje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane