Mladunci slijepih miševa brbljaju kako bi razvili svoje vokalne sposobnosti - baš kao djecaMladunci šišmiša vrste Saccopteryx bilineata razvijaju svoje glasovne sposobnosti brbljajući na sličan način kao i djeca. Ovo otkriće bi moglo pomoći naučnicima da istraže više o tome kako sisavci nauče komunicirati. 

Djeca brbljaju kako bi vježbala govorne zvukove koji zahtijevaju preciznu motoričku kontrolu nad njihovim govornim aparatom - glasnicma, zubima, jezikom i usnama, pokazuje istraživanje. Mlade ptice pjevačice također "brbljaju", ali postoji vrlo malo drugih zabilježenih primjera ponašanja brbljanja među životinjama. Ovo istraživanje šišmiša objavljeno u Science pod naslovom "Babbling in a vocal learning bat resembles human infant babbling" je prvo koje je identificiralo mladunče koje je proizveo sisavac koji nije primat.

Naučnici su upotrijebili ultrazvučnu zvučnu opremu za hvatanje pojedinačnih "slogova" visokih cviljenja mladunaca i identificirali većinu od 25 različitih slogova koji se čuju u vokalnom repertoaru odraslih šišmiša.

Tim je pretvorio ove audio isječke u slike nazvane spektrogramima koje prikazuju visinu i intenzitet zvuka tijekom vremena. To im je omogućilo da potraže osam ključnih značajki koje karakteriziraju brbljanje kod ljudskih beba, uključujući ponavljanje slogova i ritam u zvukovima. Njihova je analiza otkrila da brbljanje šišmiša ima svih osam ovih značajki. I mužjaci i ženke su proizvodili zvuke koji su karakteristični za "teritorijalnu pjesmu" odraslih mužjaka.

Analiza mozga mladunaca šišmiša mogla bi pomoći naučnicima u proučavanju temeljnih procesa uključenih u vokalno učenje.

Ova vijest je obrađena prema tekstu i videu u časopisu Nature:Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane