Kakica mladih miševa poboljšava kognitivne sposobnosti senior-miševa

Moždane stanice mladog miša (lijevo) izgledaju slično onima starijeg miša koji je dobio transplantaciju fecesa od mlađeg (desno) - ali ne i stanice starijeg miša koji je primio transplantat od starijeg (srednje). Zasluge: M. Boehme i sur./Nature agingVeć neko vrijeme naučna zajednica vodi rasprave o - kakici i transplantatima kakice. Jasno je da smo utvrdili kako mikrobiom ima utjecaja na mnogo štotšta u organizmima životinja, pa čak i na nervne aktivnosti - ali treba uvijek biti oprezan sa slobodnijim tumačenjima koliko mikrobiom zaista ima utjecaja i "moći" nad nama. 

Ponovimo - mikrobiom je zajednica mikroorganizama u nekom organizmu, recimo kod čovjeka. 

Sada se pokazalo kako transplantacije izmeta mladih miševa mogu poboljšati kognitivne funkcije kod starijih životinja.

John Cryan s Univerzitetskog koledža Cork u Irskoj i njegove kolege prikupili su uzorke fecesa od mladih miševa i transplantirali ih u utrobu starijih miševa. Zatim su proveli stare miševe kroz niz kognitivnih testova smišljenih za mjerenje pamćenja, tjeskobe i sposobnosti učenja.

Stari miševi koji su primili fekalne transplantacije od mlađih davatelja bolje su prošli ove kognitivne testove nego oni koji su primili transplantate od drugih starih miševa. Kad su naučnici pogledali hipokampus - područje mozga koje reguliše učenje i pamćenje - otkrili su obrasce aktivnosti gena i metaboličke promjene koje su prethodno bile povezane s poboljšanom kognitivnom funkcijom i imunološkom funkcijom u mozgu.

Naučnici sumnjaju da metabolička aktivnost u "mladim" crijevnim bakterija proizvodi molekule koje prelaze krvno -moždanu barijeru i pomlađuju ostarjeli mozak. Rad je objavljen u Nature Aging pod naslovom "Microbiota from young mice counteracts selective age-associated behavioral deficits".


Boehme, M., Guzzetta, K.E., Bastiaanssen, T.F.S. et al. Microbiota from young mice counteracts selective age-associated behavioral deficits. Nat Aging 1, 666–676 (2021).

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane