Mikroplastika pronađena visoko u troposferi

 

Pic de Midi stanica


Naučnici s Francuskog nacionalnog istraživačkog instituta CNRS proučavali su uzorke zraka s nadmorske visine od 2877 metara u opservatoriji Pic du Midi u francuskim Pirenejima. U uzorcima su našli mikroplastiku, plastične djeliće malog promjera koji ili se proizvode u takvom obliku ili nastaju raspadanjem plastike pod utjecajem ultravioloetnog zračenja, vlage i vjetra.

Riječ je o takozvanoj „čistoj stanici" jer lokalna klima i okoliš na nju imaju tek ograničen utjecaj, tako da je pronalazak mikroplastike  još signifikantniji. Ako je plastika pronađena ovdje, šta se onda tek događa sa drugim dijelovima svijeta?

Naučnici su ondje sedmično  testirali 10.000 kubnih metara zraka u razdoblju od juna dok oktobra 2017. i pronašli mikroplastiku u svim uzorcima.

Koristeći meteorološke podatke, izračunali su putanju zračnih masa iz svakog uzorka i otkrili da potječu čak iz Sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Premda količina mikroplastike pronađena u uzorcima u opservatoriju Pic du Midi ne predstavlja zdravstveni rizik, koautorica studije, objavljene u Nature pod naslovom ,,Evidence of free tropospheric and long-range transport of microplastic at Pic du Midi Observatory" Deonie Allen napominje da su čestice dovoljno malene da ih ljudi mogu udahnuti.

,,Ovi rezultati pokazuju pravi slobodni troposferski transport mikroplastike i čestica mikroplastike  <50 µm (aerodinamički promjer) na velikim visinama.", navode aturi studije.

Ovaj rad pokazuje koliko su manjkave naše strategije borbe s plastičnim otpadom.Ova studija objašnjava razlog zašto su ti zagađivači već pronađeni na Everestu, na Arktiku ili usred oceana - jaki vjetrovi su ih prenosili između kontinenata.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Cryo-Save u BiH: misterija nestalih matičnih stanica

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane