Singulariteti jedne jabuke
Kakve veze imaju jabuke i fizika? Ok, puno veze, ako je istinita anegdota o tome kako je Newtona jabuka inspirisala da se bavi gravitacijom. No šta je s crnim rupama i jabukama?

Jedna studija istražuje singularnost, fenomen koji vezujemo za crne rupe, nastalu naglom promjenom orijentacije površine jabuke u podnožju njezine peteljke. U članku objavljenom u Nature Physics pod lakonskim naslovom ,,The Cusp of an Apple" grupa naučnika opisuje kako se singularnost razvija dok jabuka raste iz blage izbočine na stabljici cvijeta u potpuno formiran plod.

Naučnici iz SAD-u koristili su fiziku singulariteta za proučavanje udubljenja koje se formira oko stabljike jabuke. Na temelju terenskih i laboratorijskih eksperimenata, kao i simulacija, utvrdili su da je kvržica sama sebi slična, što znači da izgleda isto u različitim fazama rasta jabuke. Također su istraživali pojavu višestrukih kvržica, kao što se ponekad može vidjeti u ovom voću.

Fizičari su analizirali 100 jabuka iščupanih iz voćnjaka na Univerziteta Cambridge u Velikoj Britaniji kako bi utvrdili fiziku koja je u osnovi oblika jamice na kojoj raste stabljika. Vrh tog oblika je primjer singularnosti: to je tačka u kojoj funkcija postaje beskonačna ili loše definisana. 

Beskonačna zakrivljenost prostor-vremena za koju se smatra da postoji u središtu crnih rupa jedan je dobro poznati primjer singularnosti, ali singularnosti se pojavljuju i u drugim područjima fizike, pa i biologije.

U ovom slučaju, umjesto beskonačne gustoće u središtu crne rupe, singularnost nastaje naglom promjenom orijentacije površine jabuke u podnožju stabljike. ,,Ono što je uzbudljivo kod singulariteta je to što su univerzalni", kaže biofizičar Thomas Michaels. ,,Vrh jabuke nema ništa zajedničko sa svjetlosnim uzorcima u bazenu ili kapljicom koja se odvojila od stupa vode, ali ipak ima isti oblik kao i oni."
Prema: https://physicsworld.com/a/physicists-get-under-the-skin-of-apple-growth/

https://www.nature.com/articles/s41567-021-01335-8.epdf

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Cryo-Save u BiH: misterija nestalih matičnih stanica

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane