Vakcine protiv gripe, a vjerovatno i COVID-19 date intranazalno imaju bolji učinak
Nazalne vakcine protiv COVID-19 se već neko vrijeme razvijaju, a sada je nova studija korak bliže tome.

Naučnici s Yale School of Medicine, SAD, otkrili su da bi nazalne vakcine potencijalno mogla pružiti bolju zaštitu od novih varijanti SARS-Cov-2.

U studiji, objavljenoj u Science Immunology pod naslovom ,,Intranasal priming induces local lung-resident B cell populations that secrete protective mucosal antiviral IgA", tim je testirao vakcine protiv virusa gripe na miševima, injekcijama i kroz nos. Iako je ovdje bilo riječi o virusu gripe, otkriven je zapravo mehanizam koji pomaže da vakcine za respiratorna oboljenja date intranazalno bolje djeluju. 

Nakon što su miševe izložili višestrukim sojevima virusa gripe, primijetili su da su miševi koji su primili nazalnu vakcinu bolje zaštićeni od onih koji su primili injekcije. Zapravo, mukoza respiratornih puteva doprinosi boljoj imunološkoj reakciji. Mukoza je medicinski naziv za membranu koja pokriva šuljine organizma koje se otvaraju prema vani, nama poznatiji termin za ovo je - sluznica. 

,,Najbolja imunološka odbrana događa se na vratima, štiteći od virusa koji pokušavaju ući”, rekao je Akiko Iwasaki, viši autor studije.

I replicirajući virus gripe i vakcina na bazi proteina inducirali su pojačan antivirusni imunitet i proizvodnju IgA kada su se davali intranazalno, a ne alternativnim parenteralnim putevima. IgA odgovori, odnosno stvaranje onih prvih antitijela koja nastaju u infekciji, bili su posredovani kombinacijom memory B-stanica u samom tkivu pluća, plazmablasta i plazma stanica.

Ovi nalazi dodaju težinu sve većem dokazu da strategije vakcinacije preko sluznice pokazuju povećanu efikasnost u uspostavljanju imuniteta prve linije sluznice protiv respiratornih patogena.

Tim s Yalea sada testira nazaln vakcine protiv sojeva Covida na životinjskim modelima.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Cryo-Save u BiH: misterija nestalih matičnih stanica

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane