Šta nas čeka u nauci 2022?
Šta donosi 2022. u nauci? Neke stvari u nauci se ne mogu predvidjeti - neki naučni radovi su u ovom trenutku u peer review, i ne znamo kada će izaći i što donose. Ali neke stvari se mogu predvidjeti, jer se planiraju i već sad znamo da će se dogoditi u 2022. 

Vakcine protiv COVID-19, bioraznolikost i fizika čestica su zasigurno među temama koje će oblikovati istraživanja sljedeće godine - a 2022. ćemo vidjeti i pravu armadu misija na Mjesec.

James Webb će se u potpunosti raskopiti i prve podatke bi nam poslao sredinom godine.

NASA će započeti svoj plan vraćanja ljudi na površinu Mjeseca probnim letom svog Artemis orbitera bez posade. A njihov orbiter CAPSTONE provodiće eksperimente u pripremi za Lunar Gateway, prvu svemirsku stanicu koja će kružiti oko Mjeseca. 

Indija, Japan i Rusija će poslati landere i orbitere, a Južna Koreja će pokušati svoj prvi lunarni orbiter. Privatne kompanije će nastojati iznijeti NASA instrumente tamo gore, ali i Rashid rover Ujedinjenih Arapskih Emirata na površinu. Lansiranje UAE rovera putem rakete Falcon 9 planirano je za oktobar. 

NASA za avgust planira i lansiranje letjelice Psyche prema asteroidu 16 Psyche. Cilj misije je je karakteriziranje ovog metalima bogatog asteroida. 

Ovdje nije kraj proučavanju asteorida. U duhu filma  Don't look up, koji je obilježio kraj 2021. godine, testiramo naše mogućnosti suočavanja s asteroidima. Misija DART bi trebala 26. septembra testirati koncept skretanja asteroida i mijenjanja njegove trajektorije. DART je Test preusmjerenja dvostrukog asteroida (Double Asteroid Redirection Test). DART letjelica će sa  svojih oko 500 kg udariti u asteroid koji inače nije prijetnja Zemlji, zvani Didymos. Promjena trajektorije koju bi ovaj udar izazvao bila bi u početku mala, ali onda bi se povećala. Ovo je prvi test ovog koncepta, a zapravo test odbrane Zemlje od svemirskih objekata koji prolaze u plizini i mogu imati katastrofalan utjecaj na našu planetu.

Krajem septembra bi ESA trebala lansirati svoj marsovski rover Rosalind Franklin,i to je rusko-evropska misija ExoMars a prije toga, u junu i JUICE koja će istraživati Jupiter i njegove mjesece. 

U martu se ponovo pali Veliki hadronski sudarač LHC u CERN-u, koji je radi remonta, bio zatvoren  2018. Glavni eksperimenti LHC-a ATLAS i CMS nadograđeni su i prošireni dodatnim slojevima komponenti detektora. To će im omogućiti da prikupe više podataka o 40 miliona sudara protona koje svaki od njih proizvede svake sekunde.

Tri detektora gravitacionih valova - jedan u Japanu, jedan u Italiji i jedan u SAD kreću u novu rundu mjerenja. 

mRNA vakcine bimogle biti ažurirane za nove sojeve,a trebalo bi biti i više dostupih vakcina baziranih na rekombinantnoj tehnologiji (recimo, iz Teksasa stiže CORBEVAX i to bez patenta), a tu su i DNK vakcine. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Klitoris: vrh ledenog brijega užitka

Cryo-Save u BiH: misterija nestalih matičnih stanica

Ne, nije tačno da potpuno vakcinisani zdravstveni radnici imaju 251 puta veće virusno opterećenje i da su opasnost za nevakcinisane