Neke hobotnice bacaju stvari jedna na drugu
Izgleda da i hobotnice mogu biti nervozne, ako je gust saobraćaj. I šta onda rade? Bacaju stvari jedna na drugu. 

Hobotnice su poznate po svojoj samotnjačkoj prirodi, ali u zaljevu Jervis u Australiji, hobotnica vrste Octopus tetricus živi u vrlo  gustim populacijama - i čini se da to izaziva neobično ponašanje.

 Naučnici su pogledali više od 20 sati podvodnih snimaka i uhvatili stvorenja kako bacaju stvari poput ljuštura školjki ili algi  jedno na drugo, nešto što nikada prije nije viđeno. "

"Nismo bili u mogućnosti procijeniti koji bi mogli biti razlozi", upozorava ekolog i koautor studije David Scheel. Ali bacanje bi, kaže on, “moglo pomoći ovim životinjama da se nose s činjenicom da ima toliko hobotnica okolo”. Stvar je toliko ozbiljna da su naučnici imali potrebu da ovo poašanje opišu u naučnom radu, koji je objavljen u novembru 2022. u Plos One.

Credit: Plos One /Peter Godfrey-Smith);


Ako ste mislili da hobitnice za ovo gađanje koriste krake - prevarili ste se. Naime, izgleda da se ne oslanjaju previše na krake nego predmete izbacuju koristeći se hidraulikom svog sifona. 

Istraživači su primijetili da tamnije obojene hobotnice bacaju s većom snagom i vjerojatnije je da će svojim bacanjima pogoditi drugu hobotnicu. Ipak, samo oko 17% opaženih bacanja zapravo je pogodilo druge hobotnice.


Primjedbe

Popularni tekstovi

Energetski nivoi atoma i konfiguracije

Alkalna voda: porez za one koji nisu pazili na časovima hemije ili su imali loše nastavnike

Studija koja širi paniku: Wakefieldova studija o povezanosti MPR (MMR) vakcine i autizma-mitovi i zablude