Post petkom kao čin smanjivanja emisija stakleničkih plinova: kako Katolička crkva može smanjiti emisije stakleničkih plinovaPapa Franjo pozvao je na "radikalne" odgovore na klimatske promjene. Istraživači tvrde da bi, ako Papa ponovno uvede bezmesni petak u cijeloj globalnoj Katoličkoj crkvi, to moglo smanjiti emisije stakleničkih plinova za milione tona godišnje. Ne zaboravimo: ugljični dioksid je jedan od stakleničkih plinova, ali nije jedini, tu su još i metan, ali i dušikov oksid te vodena para i još neki.

U 2011.godini, katolički biskupi Engleske i Walesa pozvali su zajednice da se vrate nemrsu tj. nejedenu mesa petkom. Tek oko četvrtina katolika promijenila je svoje prehrambene navike – no to je i dalje uštedjelo više od 55 000 tona ugljika godišnje, prema novom istraživanju koju je proveo Cambridge, a prenosi EurekaAlert.

Istraživači kažu da je, u smislu emisija CO2, to jednako 82 000 ljudi manje koji se vraćaju iz Londona u New York tijekom godine dana.

Kada bi katolički biskupi samo u Sjedinjenim Državama izdali “obavezu” da vjernii ne jedu meso zadnji dan radne sedmice, koristi za okoliš bile bi vjerovatno dvadeset puta veće nego u Velikoj Britaniji.

Post petkom u kojem se ne jede mesna hrana je običaj i u nekim drugim hrišćanskim kongregacijama. Ovo je hrišćanska praksa suzdržavanja od mesa, mliječnih proizvoda i alkohola petkom koja se najčešće nalazi u pravoslavnoj, katoličkoj, luteranskoj, anglikanskoj i metodističkoj tradiciji. Ako bi se primjenjivala stroga pravila, vjernici bi postili srijedom i petkom. U nekim religijama postoje i cijele sedmice kada se ne jede određena namirnica, recimo siropusna nedjelja, kod pravoslavaca, sedmica prije Vakrsa, kada se ne jede meso.

"2. vatikanski koncil ukinuo sve obavezne postove i nemrse osim Pepelnice i Velikog petka. Sve je ostalo neobavezno. Prije je za cijelu Korizmu vrijedio obavezni nemrs, a post za mnoge dane u godini, primjerice Badnjak. Nemrs je značio da se ne smije jesti nikakva hrana životinjskog porijekla osim ribe - dakle, ni jaja, mlijeko, sir, itd. Danas se odnosi samo na meso. Post znači suzdržavanje od svakog jela. Kršenje posta i nemrsa prije se smatralo ozbiljnim grijehom za koji se mora vršiti pokora. Međutim, nikada nije bilo propisano da čovjek treba postiti ako mu to ugrožava zdravlje. Trenutno je na snazi apostolska konstitucija Pœnitemini pape Pavla VI. iz 1966. godine i kanoni koji proizlaze iz nje. Posta i nemrsa oslobođeni su djeca, trudnice, bolesnici i osobe starije od 60 godina", objasnio je za QoS povjesničar Tomislav Matić.

„Poljoprivreda mesa jedan je od glavnih pokretača emisija stakleničkih plinova. Kad bi Papa ponovno uveo obvezu bezmesnog petka za sve katolike diljem svijeta, to bi mogao biti glavni izvor smanjenja emisija”, rekao je Shaum Larcom, jean od autora studije i profesor pri Department of Land Economy. “Čak i ako se samo manjina katolika odluči pridržavati, kao što smo otkrili u našoj studiji slučaja.”

Tim je izračunao ugljični otisak za ovaj maleni pad konzumacije mesa upoređujući emisije nastale prosječnom dnevnom prehranom mesojeda i onih koji jedu meso u Engleskoj i Walesu. Prosječna visokoproteinska nemesna prehrana, uključujući namirnice poput ribe i sira, doprinosi samo trećini emisija stakleničkih plinova po kilogramu u usporedbi s prosječnim mesojedom.

Papa Franjo već je istaknuo moralni imperativ za djelovanje u vezi s klimatskom krizom i važnu ulogu civilnog društva u postizanju održivosti kroz promjenu načina života. Zapravo, mi smanjenjem potrošnje mesa, smanjujemo i pritisak na proizvodnju mesa a tako i na emisije. Ni ovo se, kao ni mnoge druge stvari ne  mogu desiti preko noći. Jasno je da mnogo od vas postavljaju pitanje kako to što jedna osoba jede manje mesa može utjecati na emisije, ako je ta životinja već uzgojena i ubijena - ali dugoročno može, jer s manjom potražnjom dolazi i manja proizvodnja.

"Katolička crkva je u vrlo dobroj poziciji da pomogne u ublažavanju klimatskih promjena, s više od jedne milijarde sljedbenika diljem svijeta", dodao je profesor Larcom.

Primjedbe

Popularni tekstovi

Energetski nivoi atoma i konfiguracije

Alkalna voda: porez za one koji nisu pazili na časovima hemije ili su imali loše nastavnike

Studija koja širi paniku: Wakefieldova studija o povezanosti MPR (MMR) vakcine i autizma-mitovi i zablude