Nova vakcina: protiv respiratornog sincicijalnog virusaNova vakcina protiv respiratornog sincicijalnog virusa -  RSV štiti novorođenčad od teških slučajeva bolesti u kritičnim mjesecima neposredno nakon rođenja, objavio je proizvođač lijekova Pfizer u novembru 2022. Vakcina u jednoj dozi davana je trudnicama u drugom ili trećem tromjesečju, što je potaknulo proizvodnju zaštitnih antitijela koja su zatim prolazila kroz placentu.

Pfizer je pratio dojenčad u ispitivanju šest mjeseci nakon rođenja i otkrili su da je u tom vremenskom okviru vakcina bila 69,4% efikasna u sprječavanju teških slučajeva RSV-a koji bi zahtijevali ljekarsku pomoć. Međutim, efikasnost vakcine bila je veća u prva tri mjeseca života i iznosila je oko 81,8 %.

Ovo je odlična vijest. Naime, ovaj virus može prouzročiti ozbiljne probleme kod male djece, respiratorne probleme koji zahtijevaju hospitalizaciju.

RSV obično uzrokuje blage prehlade kod zdrave djece i odraslih, ali virus može uzrokovati ozbiljne bolesti kod djece mlađe od 1 godine i odraslih starijih od 65 godina. Infekcija može preći iz gornjeg dišnog trakta u pluća, izazivajući upalu u zračnim vrećicama pluća (pneumonija) ili malim dišnim putovima organa (bronhiolitis), piše na stranicama CDC-a. 

Ova upala može lako ugroziti disanje dojenčadi ograničavajući njihove male dišne ​​putove. RSV je jedan od najčešćih uzroka pneumonije i bronhiolitisa kod tako male djece. Kod odraslih i veće djece, RSV uzrokuje simptome prehlade. Kod teških slučajeva RSV infekcije, potrebna je i terapiji kisikom i intubacija. Kod djece su moguće i komplikacije, poput upale uha, sekundarne bakterijske infekcije i apneje.

Sad znate zaštoje je "respiratorni". Ali zašto je "sincicijalni"? Šta to znači? Sincicijum je u biologiji tvorevina koja nastaje kada senekoliko ćelija spoji u jednu masu te tako nastane jedna ćelija s mnogo jedara. Ćelije skeletnih mišiča i placente su primjeri sincicija. RSV virus djeluje tako da se inficirane ćelije fuziraju zajedno, formirajući upravo sincicijum.

Pfizerova vakcina sadrži kristalizirane "F" proteine, koje RSV virusi koriste za ulazak u ljudske stanice. Snimak nosi dvije verzije F proteina, koji predstavljaju dvije glavne podskupine RSV-a: podskupine A i B. Ti su proteini zaključani u obliku koji poprimaju neposredno prije spajanja sa stanicom.

Primjedbe

Popularni tekstovi

Energetski nivoi atoma i konfiguracije

Alkalna voda: porez za one koji nisu pazili na časovima hemije ili su imali loše nastavnike

Studija koja širi paniku: Wakefieldova studija o povezanosti MPR (MMR) vakcine i autizma-mitovi i zablude