Rojevi pčela mogu naelektrisati atmosferuDa li ste mogli pretpostaviti da insekti mogu proizvesti električni naboj?

Kad pčele lete, sitne dlačice na njihovim tijelima vibriraju dok se kreću kroz zrak, skupljajući malu količinu elektrostatskog naboja. Sada su istraživači izmjerili zajedničko električno polje koje proizvodi čitav roj medonosnih pčela (Apis mellifera) - i otkrili da je puno veće nego što su zamišljali.

Kao i većina živih bića, pčele nose sopstveni električni naboj. Naboj imaju i rojevi skakavaca, cvrčaka i drugih insekata. Naučnici su pokazali kako  rojevi pčela mijenjaju atmosferski elektricitet za 100 do 1000 volti po metru, povećavajući silu električnog polja koja se inače javlja na razini tla. 

Tim naučnika iz Ujedinjenog Kraljevstva izmjerio je električna polja u blizini rojeva medonosnih  pčela i otkrio da ovi insekti mogu proizvesti onoliko atmosferskog električnog naboja koliko i grmljavinski oblak. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu iScience u oktobru 2022 i pokazuje kako ova vrsta električne energije može oblikovati vremenske prilike, pomoći kukcima da pronađu hranu, pa čak i podići pauke u zrak kada migriraju.

Tim je razvio i model koji može predvidjeti električni utjecaj drugih vrsta insekata. Upoređujući grmljavinske oluje i druge vremenske prilike s najvećim nabojem pčela, autori su otkrili da gusti roj pčela ima veći električni naboj. Pčele su imale gustoću naboja koja je bila oko osam puta veća od grmljavinskog oblaka i šest puta veća od naelektrizirane prašine.

Koliko bi pčela trebalo da upali LED sijalicu? Pa ne znamo sa sigurošću, ali otprilike milijarde i milijarde njih. 


Primjedbe

Popularni tekstovi

Energetski nivoi atoma i konfiguracije

Alkalna voda: porez za one koji nisu pazili na časovima hemije ili su imali loše nastavnike

Studija koja širi paniku: Wakefieldova studija o povezanosti MPR (MMR) vakcine i autizma-mitovi i zablude