Najdetaljnija mapa (jednog dijela) Svemira uključuje i tamnu materijuIstraživanje južnog neba rekonstruiralo je kako se masa širi prostorom i vremenom u najvećoj studiji te vrste. Kozmolozi iz Dark Energy Survey (DES) su promatrali nebo između 2013. i 2019. godine pomoću kamere od 570 megapiksela na teleskopu Víctor M. Blanco na Međuameričkoj opservatoriji Cerro Tololo u Čileu. 

Istaživanje je uključlo oko 1/4 neba južne hemisfere i uključio oko 300 miliona galaksija.

Rezultirajuća 3D kozmička karta pruža zapis istorije Svemira. Prateći kako se galaksije šire s vremenom, naučnici mogu izmjeriti sile u toj igri. To uključuje gravitacijsko privlačenje tamne materije - nevidljive stvari koja čini nekih 80% mase Svemira - i tamnu energiju, misterioznu silu koja, čini se, tjera Svemir da ubrza njegovo širenje.

Ova mapa 3D je istovremeno i svjedočenje istorije Svemira. Prateći kako se galaksije šire s vremenom, kozmolozi mogu neizravno izmjeriti sile koje djeluju. To uključuje i gravitacijsko privlačenje tamne matterije, nevidljive materije koja čini oko 80% mase Svemira i dominira stvaranjem galaksija. A ovo istraživanje tamne materije daje ujedino i indirektnu sliku još jednog tajanstvenog sastojka: tamne energije. 

Naučnici procjenjuju da je oko 27% svemira sačinjeno od tamne materije, a 68% je tamna energija, ok je  zadnjih 5% je obična, nama poznata materija i energija).


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

O serološkim testovima na novi koronavirus

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Greške jednog Nobelovca: Luc Montagnier