Zašto je NASA poslala lignje u svemir


NASA je 3. juna 2021. preko SpaceX rakete u programu opskrbe Internacionalne svemiske stanice (ISS) poslala 128 bebi-lignji vrste Euprymna scolopes dužine svega nekoliko milimetara. Ove lignje su malo neobične – one imaju mikrobiom sastavljen iz bakterija Vibrio fischeri, koji imaju svojstvo bioluminiscencije. Drugim riječima, zahvaljujući ovim bakterijama, ove lignje svijetle u mraku.

Radi se o eksperimentu UMAMI (Understanding of Microgravity on Animal-Microbe Interactions), čiji je cilj pručavanje dobrih bakterija u svemiru. Neki životni procesi su nemogući bez korisnih bakterija koje žive u simbiozi s nama, ali i drugim živim bićima, čineći jednu posebnu eko-medicinsku nišu, koju zovemo mikrobiom. 

U ljudskom organizmu se nalaze i različiti korisni mikroorganizmi koji na različite načine doprinose opštem zdravlju. Neke to čine tako što su kompetitivne štetnim bakterijama, neke sintetišu nama korisne tvari (poput vitamina K), a neke imaju kompleksan odnos s našim imunološkim sistemom


Euprymna scopales, Photo credit: PI Dr. Jamie Foster.


Lignje imaju imunološki sistem ponešto sličan ljudskom i u ovom ekperimentu će se proučavati kompleksne interakcija domaćina i mikrobioma u uslovima svemira i mikrogravitacije. .

Novoizležene paralarve lignje koje nikada nisu bile izložene bakterijama, lete u hardveru ADvanced Space Experiment Processor (ADSEP) na svemirskoj letjelici SpaceX CRS-22 Dragon. Kada dođu u svemir, ovim lignjama će se dodati simbiotske bakterije kako bi kolonizirale poseban organ u lignji koji se naziva svjetlosni organ.

Ovaj bi eksperiment mogao dovesti do boljeg razumijevanja složenih interakcija između životinja i korisnih mikroba. Poseban fokus je proučavanje toga kako mikrobiom djeluje na razvoj životinja te kako dolazi do kolonizacije. Takvo znanje moglo bi pomoći u identificiranju načina za zaštitu i poboljšanje ovih odnosa radi boljeg zdravlja ljudi i na Zemlji, ne samo u svemiru.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

O serološkim testovima na novi koronavirus

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Greške jednog Nobelovca: Luc Montagnier