Copernicus: nastavlja se loš trend zagrijavanja i povećanja nivoa oceana
Prema naučnicima iz COPERNICUS, oko 40% porasta razine mora u naše vrijeme može se pripisati povišenoj temperaturi oceana.

Ocean apsorbira gotovo 90% viška topline koja nastaje usljed antropogenih aktivnosti , što je u posljednja tri desetljeća dovelo do globalnog prosječnog porasta temperature morske površine od 0,014 ± 0,001 °C godišnje, prema podacima Morske službe Copernicusa. Podaci o sadržaju topline u oceanu također pokazuju da se od 1993. sam ocean zagrijava brzinom od 0,9 ± 0,1 W / m2 (trend 1993.-2018.).

Broj se može činiti malim, ali ova stopa zagrijavanja ima velike utjecaje. Temperatura površine mora i sadržaj topline u oceanu izravno utječu na razinu mora, jer se zagrijavajući ocean širi dok otapanje morskog leda povećava njegov volumen. U međuvremenu, dugotrajno zagrijavanje oceana ima razarajuće učinke na morske ekosisteme, što u konačnici utječe na cijeli prehrambeni lanac, pa čak i na sigurnost hrane ljudi. Primjer ekosistema osjetljivih na povećanje topline oceana i razine mora su koralni grebeni, jer korali ovise o fotosintetskim zooksantelama, koje korale napuštaju ako nivo mora poraste pa manje svjetlosti dopire do njih.

Više temperature oceana ne samo da dovode do porasta razine mora, već utječu i na vremenske prilike, povećavajući vjerovatnost većeg broja teških događaja. Primjerice, cikloni se obično razvijaju kada voda na dubini od 60 metara ispod površine dosegne temperaturu od 26.5 ° C.

Uz to, morski toplinski valovi javljaju se kad se pojave privremeni, ali dugotrajni ekstremni porasti temperature oceana - obično u razdoblju od pet dana ili više. Naučnici iz programa Copernicus Marine kažu da su se ti toplinski valovi povećali i veličinom i učestalošću tokom posljednje dvije decenije, što je utjecalo na ekosisteme i ljudske aktivnosti. 

Jedno područje koje je posebno pogođeno je Sredozemno more. 2017. godine zapadno Sredozemno more zabilježilo je najveći godišnji broj dana morskih vrućina od 1982. Iako je nejasno kako se točno aktiviraju morski toplinski valovi, temperatura morske površine i druge varijable, koje prati Morska služba Copernicus, imaju važan utjecaj na postupak. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

O serološkim testovima na novi koronavirus

Sastav Pfizerove i Modernine RNK vakcine i osobine RNK vakcina

Greške jednog Nobelovca: Luc Montagnier